Retete de post: Coliva de pomenire

Printeaza

O reteta de coliva de pomenire din: arpacas, apa, zaahr, nuca, coaja de lamaie, esenta de vanilie, sare, biscuiti si cacao sau bomboane colorate.

Ingrediente:Coliva de pomenire

  • 500 g arpacaş (sau grâu)
  • l,5 l apă
  • l00 g zahăr
  • l00 g nucă
  • coaja rasă de la o lămâie
  • o esenţă mică de rom
  • o esenţă mică de vanilie
  • un praf de sare

pentru decor:

  • 200 g biscuiţi simpli
  • cacao sau bomboane colorate ş.a

 

Mod de preparare:

Pregătirea colivei începe seara. Arpacaşul (grâul) se spală în nouă ape – spălarea în nouă ape este ea însăşi un ritual, pentru că numai astfel, în credinţa populară, grâul e curat şi poţi pregăti cu el colivă pentru pomenirea morţilor.

Se pune arpacaşul în oală, se adaugă apa, un praf de sare şi se pune la fiert, la foc mic, până când boabele sunt umflate şi moi, iar fiertura e legată. Zahărul se adaugă cu 5-7 minute înainte de a stinge flacăra. Se trage oala deoparte, se acoperă şi se lasă la rece, până a doua zi. Dacă zeama nu a scăzut suficient, se mai scurge din ea, însă nu trebuie să rămână nici foarte seacă.

A doua zi, dimineaţa, se adaugă în arpacaş esenţele, coaja de lămâie şi nuca, măcinată. Se aşază coliva pe un platou, se netezeşte bine, se acoperă cu biscuiţi măcinaţi, apoi se decorează, cu un şablon în formă de cruce, folosind cacao, bomboane etc.

 

Poftă bună!

 

 

Incoming search terms:

  • prepararea colivei
  • pregatirea colivei
  • retete coliva fotografii

1 comentariu

  1. Execut la comanda coliva si pachete pentru parastase in Arad si Timisoara
    Ingrediente coliva: grau/arpacas, nuca, zahar, coaja de lamiae, diverse arome (zahar vanilinat, esenta rom),cacao la cerere
    Coliva se livreaza ambalata in pahare unifolosibile, caserole sau pe platouri de diferite dimensiuni (0,5kg – 3 kg).
    Pret: – 40 lei/kg
    – Pachet pahar cu coliva si 2 felii de cozonac 5 lei.
    Pachet complet: cozonac pentru preot ambalat cu lumanare, prosoape cu lumanare, vin, platouri cu coliva, pahare cu coliva si cozonac ambalat.
    Telefon 0721907440

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.