Retete de post: Ciorba de zarzavat
PrinteazaO retete de post de ciorba de zarzavat din: ceapa, rosii, morcov, pastarnac, orez, sare, patrunjel verde, leustean si bors.
- 4 cepe
- 4 roşii
- un morcov
- un păstârnac
- o lingură de orez
- sare
- pătrunjel verde
- leuştean proaspăt
- borş de putină
- facultativ: untdelemn, un ou, două linguri de făină
Mod de preparare:
Ceapa se toacă şi se înăbuşă cu puţină apă sau se căleşte întâi în untdelemn şi apoi se înăbuşă. Se adaugă morcovul şi păstârnacul daţi prin râzătoare, se lasă să fiarbă puţin cu apă puţină, apoi se adaugă roşiile tocate, apă fiartă suficientă şi orezul. Când au fiert bine, se potriveşte de sare şi se adaugă, după gust, borş de putină, acru.
Intr-o altă variantă a reţetei, în loc de orez se pot pune frecăţei de laină. Aceştia se pregătesc astfel: se bate un ou cu făină şi puţin untdelemn, cât să iasă o pastă mai groasă, apoi se pune în zeama care fierbe trecându-se prin gâtul unei pâlnii înguste, ca să iasă ca o fideluţă.
După ce au fiert toate, şi într-o reţetă, şi în cealaltă, gustul ciorbei este dat de verdeţurile tocate (pătrunjel verde şi leuştean), adăugate cu câteva minute înainte de a stinge focul.
Poftă bună!