Retete de Craciun: Placinta cu umplutura de branza
PrinteazaRetete de Craciun: Placinta cu umplutura de branza din: drojdie, faina, apa, sare, ulei, branza, oua, lapte.
Pentru aluat:
- 1 lingură de drojdie
- 500 g făină
- apă caldă
- sare
- 3-4 linguri cu ulei
Pentru umplutura:
- 500 g brânză frământată sau telemea dată pe râzătoare
- 3 ouă
- 1 cană cu lapte
Mod de preparare:
Frământaţi un aluat simplu de pâine din faină proaspăt cernută, 1 lingură cu drojdie înmuiată cu sare, apă caldă şi ulei pus câte puţin. După 15 min de frământat, lăsaţi aluatul să dospească 15 min şi întindeţi 4-5 foi subţiri.
Ungeţi cu ulei o tavă, puneţi prima foaie, presăraţi pe ea brânză frământată. Strângeţi foaia ca să încapă pe jumătate de formă.
Intindeţi altă foaie, presăraţi brânză, strângeţi-o armonică şi lăsaţi-o pe jumătatea de tavă neacoperită. Procedaţi la fel cu foile rămase până când le terminaţi şi folosiţi toată brânza.
Puneţi foile unele peste altele, aşezaţi forma în cuptorul cald pentru 20 min. Bateţi ouăle ca pentru omletă, subţiaţi cu lapte, săraţi puţin amestecul şi turnaţi peste plăcintă.
Când turnaţi laptele, încercaţi s-o faceţi în aşa fel încât să acopere toată plăcinta. Puneţi forma în cuptor la foc moderat încă 20 min.
Tăiaţi când s-a răcit puţin, serviţi cu bere sau cu must.
Pofta buna!