Retete de Craciun: Peste prajit cu usturoi
PrinteazaRetete de Craciun: Peste prajit cu usturoi din: peste, faina, malai, ulei, usturoi, sare, patrunjel, malai, apa, sare.
- 1 peşte de 2 kg (crap, şalău, caras mare) sau 6 peşti mijloci (scrumbii, păstrăvi)
- 2 linguri cu făină plus 2 linguri cu mălai
- 1 cană cu ulei
- 1 căpăţână de usturoi
- sare
- 6-8 tije de pătrunjel verde
- 400 g mălai
- 1 l apă
- 1 lingură cu sare
Mod de preparare:
Curăţaţi peştele de solzi, aripioare, cap şi coadă (dacă aveţi peşte mare), apoi goliţi-l şi spălaţi cu multă apă rece. Lăsaţi peştele să se scurgă într-o sită largă de plastic.
Săraţi pe dinăuntru şi pe dinafară şi lăsaţi să stea 15 min cu sarea pe el, după care tăiaţi felii groase şi aşezaţi pe farfurie uscată.
Amestecaţi faină şi mălai pe planşeul de lucru, treceţi bucăţile de peşte prin amestec şi prăjiţi-le în ulei încins.
Lucraţi la foc mare primele 2-3 min pentru ca peştele să prindă crustă şi să nu se îmbibe cu ulei. Faceţi focul potrivit şi prăjiţi peştele întorcându-l des. Scoateţi pe şerveţele de hârtie, apoi treceţi pe farfuriile de servit.
Faceţi mămăligă din 1 l apă caldă, 1 lingură cu sare şi mălai pus în ploaie. Fierbeţi 20 min amestecând des în ceaun. Curăţaţi usturoiul, pisaţi mărunt, frecaţi elf sare, ulei şi puţină smântână.
Serviţi peştele cu mămăligă fierbinte şi sos de usturoi.
Pofta buna!