Retete cu varza: Parjoale
PrinteazaParjoale din: varza, oua, paine, faina, ulei, verdeata, piper, sare.
- 1/2-1 kg varză crudă (1 varză de mărime potrivită)
- 2 ouă
- 1 felie pâine
- 1 lingură făină
- 2 linguri ulei (sau untură)
- 1 legătură verdeaţă
- piper măcinat
- sare
Mod de preparare:
Varza se fierbe (tăiată în bucăţi sau chiar sub formă de frunze), apoi se pune la scurs. După ce s-a scurs bine, se trece prin maşina de tocat, împreună cu felia de pâine înmuiată în apă şi apoi stoarsă. La compoziţie se adaugă ouăle, o parte din verdeaţa tocată, piperul şi sarea (după gust).
Se ia din compoziţie şi se formează pârjoalele (un fel de chifteluţe mai mari şi lunguieţe). Acestea se dau apoi prin făină şi se pun la prăjit într-o tigaie cu ulei. Se rumenesc pe ambele părţi. Se scot şi se presară cu verdeaţă tocată mărunt.
Se servesc calde sau reci, cu salată verde sau de crudităţi şi eventual cu cartofi noi, prăjiţi.
In Moldova şi Bucovina, pârjoalele de varză se servesc cu smântână.
Pofta buna!