Bors rusesc

  Pui fasolea la fiert. între timp cureţi o sfeclă roşie şi o dai pe râzătoare. Toci varza mărunt, apoi o căleşti în untdelemn. Adaugi fasolea (fiartă pe jumătate) cu zeama ei şi un morcov ras. Când este aproape gata, pui şi câţiva cartofi tăiaţi cubuleţe. Când totul este bine fiert, adaugi borşul. Separat faci […]

Ciorba cu sunca sau muschi de porc

Ciorba cu sunca sau muschi de porc

Ciorba cu sunca sau muschi de porc Ingrediente: 500 g şuncă ori muşchi de porc 2 cepe 5 morcovi 5 cartofi 2 cuburi concentrat de pui 125 g smântână 150 g brânză rasă 2 linguri suc de lămâie sare piper coriandru sau chimen   Mod de preparare: Prăjeşti şunca presată (sau carne slabă de porc) […]

Ciorba de legume si zarzavat

Ciorba de legume de post

Ciorba de legume de post Ingrediente: 100 g morcov pătrunjel 150 g fasole verde 150 g mazăre 100 g ceapă 75 ml ulei 250 g cartofi 200 g roşii 50 ml oţet sare   Mod de preparare: Toci ceapa mărunt şi o căleşti în ulei. Adaug morcovul tăiat rondele şi-l căleşti şi pe el. Sting […]

Ciorba de fasole uscata

Ciorba de fasole uscata

Ciorba de fasole uscata Ingrediente: 400 g fasole boabe 1/2 kg zeamă de varză 1 morcov 1 păstârnac 1 rădăcină pătrunjel 1 ţelină 1 praz (rădăcina) 1 ceapă pătrunjel frunze piper sare foi de dafin   Mod de preparare: Fasolea înmuiată o pui la fiert într-un litru de apă. Schimbi apa o dată, după care […]

Ciorba de ciuperci cu sos de rosii

Ciorba de ciuperci cu marar

Ciorba de ciuperci cu marar din: ciuperci, ceapa, marar, boia dulce de ardei, faina, ulei, sare.   Ingrediente: 500 g ciuperci (proaspete sau din conservă) 5 cepe 1 legătură mărar 1 vârf cuţit boia dulce de ardei 2 linguri făină 3 linguriţe ulei sare   Mod de preparare: Cureţi şi speli în mai multe ape […]

Ciorba de praz cu orez

Ciorba de praz cu zeama de varza

Ciorba de praz cu zeama de varza Ingrediente: 1 kg praz 400 g roşii 150 g morcov 100 g rădăcină de pătrunjel 100 g fidea 2 legături verdeaţă (pătrunjel şi leuştean) 50 g făină 130 ml ulei 1 litru zeamă de varză sare   Mod de preparare: Tai prazul mărunt (rondele), îl căleşti în ulei […]

Ciorba de varza cu chimen

Ciorba de varza cu chimen

Ciorba de varza cu chimen Ingrediente: 400 g varză dulce 2 cepe mici 2 cartofi 1 vârf de cuţit boia de ardei 500 ml supă de legume 1 lingură mar­garină vegetală 1 linguriţă chimen sare după gust   Mod de preparare: Toci ceapa mărunt şi o căleşti într-un vas cu margarină încinsă. Adaugi varza tăiată […]

Bors de galbiori uscati cu fasole

Bors de fasole boabe

Bors de fasole boabe Ingrediente: 200 g fasole boabe 1 morcov 1 pătrunjel 1 ceapă frunze de leuştean 3 roşii sau bulion sare borş     Mod de preparare: Pui fasolea să fiarbă şi schimbi prima apă. Pui altă apă fierbinte, în care pui mor­covii şi pătrunjelul. Când a fiert fasolea, adaugi sare, roşiile curăţate […]

Bors de sfeclă cu costită afumată

Bors de cartofi si sfecla rosie

Bors de cartofi si sfecla rosie Ingrediente: 2 cepe mijlocii 100 ml ulei 700 g cartofi 1 sfeclă roşie zarzavat condimente borş de putină sare fidea sau tăieţei de casă fără ou   Mod de preparare: Căleşti ceapa, adaugi cartofii tăiaţi tuburi. Laşi puţin, apoi adaugi apă şi zarzavat­ul şi laşi să fiarbă. Separat, razi […]

Ciorbă de legume cu lapte bătut

Ciorba de orez cu legume

Ciorba de orez cu legume Ingrediente: 1 conopidă 1 morcov 1 pătrunjel 1 ţelină 1 ceapă 50 g orez 100 g bulion sare 2 linguri ulei   Mod de preparare: Când apa din oală clocoteşte, pui legumele tăiate felii, conopida tăiată în sferturi şi ceapa o poţi pune întreagă sau tăiată felii. Laşi să fiarbă […]

Ciorba cu galuste din ficatei de pui

Ciorba cu galuste de faina

Ciorba cu galuste de faina Ingrediente: 1 morcov 1 rădăcină pătrunjel 1 păstârnac 1 ţelină 1 cană ulei 1 ceapă tăiată cubuleţe şi una întreagă boia 4-5 linguri făină sare piper bors   Mod de preparare: Intr-o oală pui la fiert zarzavatul tocat mărunt. Când a fiert adaugi sare. Intr-o tigaie pregăteşti un rântaş din […]

Ciorba de gaina si carnati afumati

Ciorba de gaina si carnati afumati din: carne de gaina, ceapa, morcov, pastarnac, radacina de patrunjel, orez, varza acra, carnati afumati, smantana, zeama de varza. Ingrediente: bucatile de carne cu os de la o gaina 1 ceapa 1 morcov 1 pastarnac o radacina de patrunjel 2 linguri orez 2 linguri varza acra tocata 150 g […]

Ciorba de masline

Ciorba de masline

O ceapă tăiată cubuleţe şi un mor­cov dat pe râză­toare le căleşti într-o ceşcuţă de ulei. Adaugi 1 lingură de bulion şi stingi totul cu 2 I apă. Adaugi 1 lin­guriţă de condimente, puţin piper şi o ceaşcă mare de orez ales şi spălat anterior, laşi să fiarbă la foc potrivit până e gata fiert […]

Bors rapid cu fasole

Bors de fasole boabe cu ciuperci

Bors de fasole boabe cu ciuperci Ingrediente: 1/2 kg fasole boabe 1/2 kg ciuperci (ideal ar fi să foloseşti ghebe) 1 l borş 2 cepe 2 morcovi 1 rădăcină de patrunjel bulion dupa gust ulei sare piper marar uscat   Mod de preparare: Fierbi fasolea şi-i schimbi apa de trei or. Adaugi ceapa, morcovul, pătrunjelul […]

Ciorba de potroace cu zeama de varza

Ciorba de potroace cu zeama de varza

Iei o jumatate de inima de porc, o bucata de ficat, una de plaman si o bucata de carne de porc nu prea grasa si le pui la fiert. Dupa ce au fiert, le scoti si le tai cubulete. Separat, pui la fiert 1 ceapa, 1 morcov si 1 ardei, toate tocate marunt si 1 […]

Ciorba de cartofi

Bors de cartofi cu mar

Bors de cartofi cu mar Ingrediente: 5-6 cartofi 2 roşii din conservă 2 cepe 1 morcov 1 rădăcină pătrunjel 1 legătură pătrunjel 1 măr 1 legătură leuştean borş   Mod de preparare: Cureţi şi tai fideluţă morcovul şi pătrunjelul, iar ceapa o tai mărunt. Le pui la fiert într-un litru de apă. Când au fiert […]

Ciorba de perisoare din carne de curcan

Ciorba de perisoare cu zeama de varza si carnati

Ciorba de perisoare cu zeama de varza si carnati Ingrediente: o ceapa mijlocie 1-2 ardei grasi 3 morcovi o telina data pe razatoarea cu ochiuri mici   Mod de preparare: Toate legumele le calesc in ulei. Dupa ce s-au calit (de fapt, mai mult s-au inmuiat), adaug circa 3 litri de apa si las sa […]

Reteta ciorba cu carne de porc

Ciorba de carne de porc cu bors si zeama de varza

Ciorba de carne de porc cu bors si zeama de varza Ingrediente: 3-4 cepe potrivite 2 morcovi 1 kg carne (macra sau mai grasa, dupa preferinta) fidea 1 cub condimente 1 cub bors 4 linguri bulion si 2 linguri zarzavat in bulion 1 litru zeama de varza murata o mana de orez cimbru sare patrunjel […]

Ciorbă secuiască cu creier de porc

Ciorba de creier cu zeama acra de varza

Ciorba de creier cu zeama acra de varza creier de porc, morcovi, radacina de patrunjel, cartofi, telina, zeama de varza murata, sare, piper Ingrediente: 300 g creier de porc 4 morcovi 4 radacini de patrunjel 3 cartofi 1 telina bulion zeama de varza murata sare piper condiemente   Mod de preparare: Pui creierul pe porc […]

Ciorba de sira de porc cu galuste de faina

Ciorba de sira de porc

Ciorba de sira de porc Ingrediente: 8 bucati sira proaspata de porc ceapa morcov telina suc de rosii ardei verdeata, 6 l apa 10 foi de varza murata zeama de varza fidea   Mod de preparare: Fierbi sira, avand grija sa iei mereu spuma in timpul fierberii. Adaugi zarzavatul taiat si lasi sa fiarba la […]

Bors cu hribi

Bors cu hribi – usor de preparat

Bors cu hribi din: hribi, ceapa, morcovi, patrunjel, pastarnac, radacina de telina, ardei gras, fasole boabe, marar, leustean, patrunjel, bors, ulei, sare. Ingrediente: 1 pungă (sau două) de hribi decon­gelaţi 1 ceapă mare 2-3 morcovi pătrunjel păstârnac rădăcină de ţelină date pe râ­zătoare 1 ardei gras 1 pumn de fasole boabe mari mărar leuştean pătrunjel […]

Ciorba de porc cu tarhon

Ciorba de tarhon cu afumatura

Se face cu carne de porc, oase proaspete sau afumate. Intr-o oală de 3 l pui la fiert 4-5 oase tăiate potrivit ca mărime şi bine spălate, lei spuma şi laşi să fiarbă complet. Adaugi tarhonul mărunţit (cam cât prinzi între trei de­gete, de două ori). Tarhonul poate fi proaspăt sau con­servat pentru iarnă, cu […]

Ciorba de gulas din carne de oaie

Ciorba de gulas din carne de oaie

Ciorba de gulas din carne de oaie Ingrediente: 1 kg carne de oaie 1 lingură untură 1 ceapă sare boia de ardei 1 kg cartofi 1/2 linguriţă chimen măcinat dupa preferinte 1-2 linguriţe smântână   Mod de preparare: Tai carnea în cuburi mari, în­călzeşti untura într-o cratiţă, adaugi ceapa tăiată mărunt, boiaua roşie, sarea şi […]

Ciorba de carne cu orez si iaurt

Ciorba de carne cu orez si iaurt

Ciorba de carne cu orez si iaurt Ingrediente: 100 g carne fiartă de pasăre sau vacă 4-5 mor­covi 1/2 lingură orez 1-2 linguri mazăre verde 1-2 linguri fasole verde 1 cartof mare 1-2 roşii 2 linguri iaurt mărar pătrunjel verde   Mod de preparare: Cureţi morcovul, îl tai cuburi şi-l pui la fiert în 500 […]

Retete de ciorbe si borsuri

Ciorba de peste cu zeama de varza

Ciorba de peste cu zeama de varza din: ceapa, morcov, telina, patrunjel, ardei, leustean, peste, sare, piper, zeama de varza, bulion. Poate te intereseaza si Ciorba de peste cu legume si zeama de varza Ingrediente: 2 cepe 1 morcov 1 telina 1 patrunjel 1 ardei leustean 500 g peste sare piper ulei zeama de varza […]

Ciorbă de perişoare din pasăre, acrită cu corcoduşe

Ciorba cu perisoare din nuci

Ciorba cu perisoare din nuci din: orez, ceapa, morcovi, patrunjel, telina, nuca, piper, leustean, zeama de varza, sare, bulion, condimente. Ingrediente: 1 cana orez 2 cepe mai mari 2 morcovi 1 patrunjel 1 telina mica 4 linguri cu nuca macinata piper leustean zeama de varza sare bulion condimente   Mod de preparare: Punem la fiert […]

Bors rusesc

Bors rusesc de post

  Pune fasolea la fiert si in timp ce fierbe fasolea, cureti o sfecla, o speli si o dai pe razatoare. Taie si o varza mica, in firisoare subtiri, pe care le calesti in ulei. Adaugi apoi fasolea care a fiert pe jumatate (pui si zeama in care a fiert) si un morcov ras. Cand […]

Ciorba de praz cu paste si hrean

Ciorba de praz cu paste si hrean

Ciorba de praz cu paste si hrean Ingrediente: 1 ceapa 1 morcov 3-4 fire de praz 5-6 linguri ulei 100 g paste scurte, suc de rosii si zeama de varza acra (dupa gust) 1 lingura hrean ras leustean uscat   Mod de preparare: Ceapa si morcovul taiate marunt se calesc 1-2 minute in ulei si […]

Ciorba de bureti cu carne de miel

Ciorba de bureti

Ciorba de bureti din: apa, bors, bureti, zarzavat de ciorba, sare, condimente. Ingrediente: 4 l apa 1 l bors 500 g bureti zarzavat de ciorba sare condimente   Mod de preparare: Buretii pot fi proaspeti sau pentru iarna. Intr-o oala cu apa pune la fiert un morcov, o ceapa, patrunjel si marar. Taie buretii in […]

Ciorba de soia cu zeama de varza

Ciorba de soia cu zeama de varza din: soia, morcovi, ceapa, cartofi, ardei, orez, condimente, sare, leustean, piper, zeama de varza. Ingrediente: 200 gr soia cuburi (din care folosesti 1/2, din cealalta jumatate pregatesti pilaf), 3 morcovi 1 ceapa 3 cartofi ardei din conserve 2 linguri orez 1 lingura condimente un praf de sare leustean […]

Ciorba taraneasca de praz

Se taie 4-5 cepe, 4 ardei, 3 morcovi, 1 telina, 1 pastarnac, 5-6 cartofi si 4-5 fire de praz. Se pun toate legumele intr-o oala cu apa si se lasa sa fiarba bine, apoi se adauga rosiile, fideaua si se mai dau cateva clocote. Cand este gata se adauga zeama de varza fiarta separat, se […]

Ciorba taraneasca de pasare

400 g carne de pasare se fierb inabusit la foc mic, cu legume (morcov, patrunjel, telina, ceapa, ardei, fasole verde, 1-2 cartofi). Carnea fiarta se toaca marunt, se amesteca din nou cu supa si legumele, se mai continua fierberea 10 minute, adaugandu-se 2 rosii curatate de coaja. La sfarsit se adauga bors si verdeata. Pofta […]