Reteta zilei: Prajitura Opera

Printeaza

O reteta delicioasa de Prajitura Opera din: lapte, zahar, galbenusuri, esenta de vanilie, gelatina, ciocolata amaruie, smantana, nes, unt, galbenusuri si smantana.

Ingrediente:Prajitura Opera

pentru crema bavareza:

  • 240 ml lapte
  • 90 g zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 5 g gelatina
  • 70 g ciocolata amaruie
  • 360 ml smantana pentru frisca

crema de cafea:

  • 250 ml apa + 1 lingura apa
  • 3 plicuri mici de nes
  • 40 g zahar
  • 3 galbenusuri
  • 225 g unt (la temperatura camerei)

pentru crema ganache:

  • 40 ml smantana pentru frisca
  • 170 g ciocolata amaruie

pentru sirop:

  • 100 g zahar
  • 100 ml apa
  • 1 fiola esenta de rom

pentru blat:

  • 10 albusuri, 2 oua intregi
  • 4 galbenusuri
  • 220 g zahar
  • 140 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 100 g migdale fin macinate

 

Mod de preparare:

Prepari mai în­tâi cremele, deoarece necesită un timp mai mare de răcire.

Crema bavareză aşa: Amesteci zahărul cu laptele şi pui amestecul la foc mic, până aproa­pe de punctul de fierbere, apoi torni treptat peste gălbenuşurile mixate în prealabil într-o crăticioară, amestecând continuu. Crăticioara o aşezi pe baie de aburi şi amesteci până când crema se îngroaşă puţin. Laşi crema la răcit şi pui la înmuiat gelatina.

Peste crema răcită, adaugi esenţa de vanilie şi gelatina scursă şi ames­teci bine pentru omogenizare. Mixezi smântână până capătă consistenţa unei creme (deci nu până la stadiul de frişcă). Topeşti ciocolata pe baie de aburi şi după ce ai luat-o de pe foc, adaugi cre­ma cu gelatină, apoi smântână bătută şi amesteci până la omo­genizare. Păstrezi crema la rece.

Crema de cafea aşa: Diluezi nesul cu o lingură de apă fierbinte. Pui pe foc apa şi zahă­rul şi obţii un sirop pe care îl torni peste gălbenuşurile mixate în prealabil. Mixezi 2-3 minute, apoi adaugi treptat untul şi nesul dizol­vat. Păstrezi crema la rece.

Siropul: Pui la fiert apa, zahărul şi esenţa de rom şi amesteci până ce za­hărul se topeşte. Laşi siropul la răcit.

Blatul: Amesteci făina împreună cu pra­ful de copt şi migdalele mărunţite fin şi cerni amestecul. Impărţi cantitatea de zahăr în două. Amesteci 110 g zahăr cu 4 gălbenuşuri şi 2 ouă întregi, mi­xând bine până şi-au dublat volu­mul şi s-au albit. Baţi 10 albuşuri spumă tare, apoi adaugi treptat în ele restul de 110 g zahăr, mixând în continuare. Jumătate din bezea o încorporezi treptat în amestecul de gălbenuşuri, amestecând deli­cat, de sus în jos.

Adaugi apoi câte puţin din ames­tecul de făină, continuând să amesteci uşor. încorporezi apoi şi cealaltă jumătate din cantitatea de albuşuri, în acelaşi mod. Cantitatea este potrivită pentru 4 foi de dimensiunea 30 x 30 cm sau poţi coace 3 foi de dimensi­unea 30 x 40 cm şi tai câte 10 cm din fiecare foaie, pentru a construi o alta. Coci fiecare foaie în tava tapetată cu hârtie de copt, timp de 7-8 minute, la 200 grade Celsius.

Asamblezi: Peste primul blat torni puţin sirop şi 1/2 din crema de cafea. Aşezi al doilea blat peste crema de cafea, ungi cu sirop (foloseşti o pensulă) şi pui peste blatul însiropat toată crema bavareză. Pui al treilea blat peste crema bavareză, însiropezi şi întinzi peste el 1/2 din crema ganache.

Acoperi cu ultimul blat, ungi cu sirop şi pui restul de cremă cu ca­fea. Introduci prăjitura în frigider până ce crema se întăreşte bine (circa 20 de minute), apoi întinzi deasupra crema ganache. Dai prăjitura la rece.

Pui smântână pe foc şi o încălzeşti bine (fără a o fierbe). Peste smân­tână fierbinte, adaugi cubuleţe de ciocolată şi le laşi să se topească, până ce amestecul devine omo­gen. Nu trebuie să pui crema la frigider, pentru că există posibili­tatea să se întărească prea tare.

Prajitura Opera

Prajitura Opera

Pofta buna!

 

 

Incoming search terms:

  • prajitura opera
  • prajitura opera reteta

1 comentariu

  1. E buna prajitura asta?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.