Reteta zilei: Ciorba de burta traditionala

Printeaza

O reteta traditionala de ciorba de burta din: rasol de vita, burta de vita, ceapa, morcov, telina, usturoi, smantana, galbenus de ou, faina, sare si otet dupa gust.

Poate te intereseaza si:

 

Ciorba de burta traditionala

Ingrediente:

  • burtă de vită 1,2 kg
  • un rasol (picior) de vită
  • ceapă 100 g
  • morcov 100 g
  • ţelină 100 g
  • ustu­roi 50 g
  • smântână 300 g
  • gălbenuş de ou 3 buc
  • o lingură de faină
  • sare şi oţet după gust

 

Mod de preparare:

Burta şi rasolul de vită se curăţă, se spală, se opăresc şi se pun la fiert în 7-8 litri de apă rece.

Se spumează şi se fierb, până ce burta este aproape fiartă (aprox. 4-5 ore).

Se adau­gă zarzavatul curăţat şi tăiat bucăţi, puţină sare şi jumătate din cantitatea de usturoi, curăţat şi lăsat întreg.

Ciorba de burta traditionala

După ce burta a fiert bine, se scoate şi se taie fâşii subţiri, lungi de 4-5 cm.

Se scoate şi rasolul, se aleg părţile bune de consum şi se taie bucăţele.

Zeama de fierbere se strecoară şi se pune peste carnea tăiată.

Se pune din nou pe foc şi se adaugă treptat liezonul.

Ciorba de burta traditionala

Acesta se obţine prin amestecarea gălbenuşului de ou cu smântână şi făină. înainte de a fi turnat în ciorbă, liezonul trebuie temperat prin adăugarea unei mici cantităţi de ciorbă fierbinte.

Se amestecă totul bine şi se adaugă în ciorbă treptat, ames­tecând continuu.

Ciorba de burta traditionala

Din acest moment ciorba nu mai trebuie să dea în clocot, ci să fiarbă încet la foc mic încă câteva minute.

Usturoiul rămas se pisează, se obţine un mujdei cu puţină zeamă de la ciorbă, se strecoară şi se adaugă la ciorbă.

Se potriveşte gustul cu sare şi oţet şi se retrage imediat vasul de pe foc.

Ciorba de burta traditionala

Ciorba de burta traditionala

 

Poftă bună!

 


Poate iti place si:

Ciorba_de_burta_19

Reteta zilei: Ciorba de burta

Exista persoane care pur si simplu adora ciorba de burta, dar le este teama atunci cand vine vorba s-o gateasca acasa. O sa vedeti in reteta noastra ca nu-i foarte greu de preparat, iar daca urmati cu atentie pasii prezentati veti obtine o ciorba de burta savuroasa si consistenta. Poate te intereseaza si Ciorba de […]

rp_Ciorba_de_burta_cu_ardei_iute_si_smantana.jpg

Ciorbă de burtă cu ardei iute si smantana

Ciorbă de burtă cu ardei iute si smantana din: burta de vita, os de vita, morcovi, gulie, telina, piper boabe, foi de dafin, ardei, ardei iute, smantana, usturoi, sare grunjoasa, ulei si otet. Ingrediente: 1 kg burtă de vită 1 os de vită 2 morcovi 1 gulie 2 rădăcini pătrunjel 1 ţelină mică 1 lingura […]

 

 

 

Pofta buna!

 

Incoming search terms:

  • ciorba de burta reteta originala
  • ciorba de burta reteta traditionala
  • ciorba de burta traditionala
  • ciorbă de burtă
  • ciorba burta reteta originala
  • reteta ciorba de burta traditionala
  • cum se face ciorba de burta
  • ciorba burta traditionala
  • retete ciorba de burta traditionala
  • reteta ciorba de burta

8 comentarii

  1. Nu ma omor dupa ciorba asta

  2. Mie una imi place cel mai mult ciorba de burta

  3. Eu asa fac ciorba de burta

    Ingrediente

    Burtă de vită- 1200g
    Ceapă- 100g
    Făină – 20g
    Gălbenuș de ou- 3
    Morcov- 100g
    Oţet
    Rasol de vacă- 1
    Sare
    Smântână- 300g
    Ţelină- 100g
    Usturoi- 50g

    Mod de preparare:
    Burta şi rasolul de vită se curăţă, se spală, se opăresc şi se pun la fiert în 7-8 litri de apă rece. Se

    Se adăugă zarzavatul curăţat şi tăiat bucăţi, puţină sare şi jumătate din cantitatea de usturoi, curăţat şi lăsat întreg. După ce burta a fiert bine, se scoate şi se taie fâşii subţiri, lungi de 4-5 cm. Se scoate şi rasolul, se aleg părţile bune de consum şi se taie bucăţele.

    Zeama de fierbere se strecoară şi se pune peste carnea tăiată. Se pune din nou pe foc şi se adăugă treptat liezonul. Acesta se obţine prin amestecarea gălbenuşului de ou cu smântână şi făina. Înainte de a fi turnat în ciorbă, liezonul trebuie temperat prin adăugarea unei mici cantităţi de ciorbă fierbinte. Se amestecă totul bine şi se adăugă în ciorbă treptat, amestecând continuu.

    Din acest moment ciorba nu mai trebuie să dea în clocot, ci să fiarbă încet la foc mic încă câteva minute. Usturoiul rămas se pisează, se obţine un mujdei cu puţină zeamă de la ciorbă, se strecoară şi se adăugă la ciorbă.

    Se potriveşte gustul cu sare şi oţet şi se retrage imediat vasul de pe foc.

  4. Ciorba de burta

    Foarte gustoasa 😀

  5. Si mie-mi place ciorba de burta 🙂

  6. Florica Grigore

    Foarte buna ciorba, in vant ma dau dupa ea

  7. Si mie-mi place Ciorba de Burta, asa ca va propun modul in care o fac eu:

    Mod de preparare:

    burta de vita pre-fiarta sau semi-preparata-700g
    picior de vita sau oase de vita-1 bucata sau 2-3 oase
    optional: picior de porc-1 bucata
    telina-jumatate bucata
    morcovi-2 bucati mari pentru fiert
    un morcov mic, care nu se fierbe, se caleste la sfarsit.
    radacina de patrunjel-o bucata mare
    ceapa-2 bucati
    ou-2 bucati
    smantana-150 grame
    otet
    zeama de lamaie
    usturoi-o capatana
    ulei-foarte putin
    sare

    Mod de preparare:

    Burta si oasele de vita se spala bine si se pun la fiert intr-un recipient mare, cu aproximativ 4 sau 4,5 l de apa.

    Se ia spuma pana dispare total. Se lasa carnea si burta la fiert, vreme de 15 minute, dupa care se adauga si legumele.

    Se adauga legumele curatate, dar intregi, netaiate, se pune o lingurita de sare si se lasa ciorba la fiert la foc mediu, pana carnea de vita se desprinde de pe oase, sau aproximativ 70 minute. Intre timp, se mai ia spuma daca mai apare. Inainte de a lua ciorba de pe aragaz se verifica daca burta este fiarta.

    Se constata ca zeama scade in timpul fierberii, cam 2 l din 4,5 l initiali.

    Dupa ce fierbe totul, se strecoara zarzavatul si carnea. Se separa carnea de zarzavatul fiert si de osul/oasele de vita. Se taie burta in fasii subtiri si relativ mici. Se taie si carnea in bucatele mai mici Intre timp, zeama e lasata sa se racoreasca un pic. Nu trebuie sa se raceasca total.

    Separat, se bat doua oua, cu un pic de zeama de lamaie si cu smantana si se adauga in recipientul in care am amestecat/batut bine ouale cu smantana cate un polonic de zeama. Dupa fiecare polonic adaugat, se amesteca bine ca zeama sa se incorporeze. Se procedeaza asa asta pana cand jumatate din zeama e incorporata. Apoi se rastoarna totul in cealalta jumatate de zeama ramasa. Burta si carnea de vita se pun in zeama dreasa cu ou si smantana.

    Secretul final e ca in putin ulei se caleste morcov crud, trecut prin razatoarea mica. Se pregateste o strecuratoare, se tine deasupra vasului cu ciorba, apoi se rastoarna morcovul si uleiul in care acesta s-a calit in strecuratoare si cu un polonic se ia zeama si pune peste morcov de cateva ori. Astfel, ciorba se va colora la suprafatza cu un portocaliu placut si or sa se creeze bilutze de ulei de aceeasi culoare. Aspectul ciorbei de burta e dat de acest morcov prin care ciorba se trece, la sfarsitul prepararii ei.

    La final, ciorba se potriveste de sare, adaugandu-se inca o lingurita si jumatate de sare. E bine ca gospodina sa guste si sa adauge sarea in functie de gusturile ei si ale celor care or sa fie la masa.

    De retinut: mai bine se mai adauga sarea la masa, decat sa se sareze ciorba prea tare.

    Mujdeiul se prepara din usturoi zdrobit, frecat un pic cu sare si cativa stropi de ulei, peste care se toarna cam 150 ml de apa incalzita si cativa stropi de otet.

    Otetul, mujdeiul, sarea, se lasa la indemana fiecarui mesean iar acesta adauga singur in functie de cum vrea sa manance.

    Toata lumea de pofteasca la masa 🙂 Este o ciorba exraordinara 🙂

  8. Constantin Nicoleta

    Mi-ai facut pofta de o ciorba de burta 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.