Reteta gogosi (crafle)

Printeaza

 Reteta gogosi (crafle) 

Ingrediente:Reteta gogosi (crafle)

  • 500 g făină
  • 3 ouă
  • 1/2 pahar unt
  • 2 linguri ulei
  • 75 g zahăr
  • 1 baton vanilie
  • 30 g rom
  • coajă do lămaie
  • coajă de portocală
  • 30 g drojdie
  • 1 pahar lapte
  • dulceaţă (sau marmeladă)
  • 1/2 linguriţă sare
  • 1 kg grăsime încinsă (untură sau ulei)

Mod de preparare:

Desfacem drojdia în lapte călduţ. Adăugăm puţină făină şi lăsăm să crească la cald. După ce a crescut drojdia, cernem făina şi facem plămădeala. Adău­găm un gălbenuş, lapte şi făină, cîte pu­ţin. Batem bine plămădeala pînă se face ca o smîntînă subţire. Apoi o lăsăm să crească. în timpul acesta frecăm gălbenu­şurile cu zahărul, pînă se fac ca o cremă. Cînd plămădeala a crescut, punem gălbe­nuşurile, 1/2 din cantitatea de unt, romul şi vanilia tăiată în bucăţele, coaja de lă­mîie şi de portocală. Adăugăm făina şi frămîntăm o jumătate de oră. în timpul frămîntatului adăugăm la aluat două al­buşuri spumă şi restul de unt, ungîndu-ne mîinile. Cînd aluatul este frămîntat, îl punem la cald, acoperit bine, şi îl lăsăm să crească.

După ce aluatul a crescut, întindem o foaie groasă de 1 cm. Apoi luăm o formă rotundă cu diametrul mai mare cu 1 cm decît un pahar de apă, muiem marginile în făină (ca să nu se lipească aluatul de gura formei) şi tăiem tot aluatul într-un număr de rondele cu soţ. Apoi lăsăm ron­delele să crească pe fundul de aluat.

Lăsăm boabele de vişine din dulceaţă să se scurgă de sirop. Punem o vişină în mijlocul unei rondele, ungem împrejur cu albuş şi aşezăm deasupra altă rondelă. Apoi tăiem ambele rondele cu un pahar de apă. Le lăsăm să crească într-o ca­meră caldă.

După ce au crescut bine, turnăm în­tr-o cratiţă untură sau ulei, lăsăm gră­simea să se încingă şi dăm drumul gogo­şilor, cîte două o dată. Acoperim cratiţa cu un capac şi lăsăm puţin să fiarbă gră­simea cu gogoşile. Cînd s-au rumenit pe o parte, le întoarcem cu lingura de spumuit pe partea cealaltă. Apoi le scoatem cu aceeaşi lingură şi le punem pe o hîr­tie, deasupra unei site. Scoatem o gogoa­şă şi imediat punem alta în loc, astfel în­cît tot timpul să se prăjească în cratiţă cîte două gogoşi (dacă rămîne cratiţa fără nici o gogoaşă, se arde grăsimea).

Indată ce scoatem gogoşile, le pudrăm cu zahăr pisat cu vanilie, întîi pe partea de dedesubt, apoi şi pe partea de deasu­pra. Le aşezăm pe o farfurie şi le servim calde.

In loc de dulceaţă, putem întrebuinţa marmeladă de prune sau de caise.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.