Reteta briose

Printeaza

 Reteta briose

Ingrediente:Reteta briose

  • 500 g făină
  • 250 g unt
  • 50 g zahăr
  • 15-20 g droj­die
  • 6 ouă
  • 1 ceaşcă lapte
  • 10 g sare

Mod de preparare:

Desfacem drojdia în lapte cald sau în apă călduţă. Amestecăm 125 g de făină cu drojdia şi lăsăm la cald timp de o oră, să crească.

Punem restul de făină pe masa de aluat, facem o adîncitură la mijloc, în care spargem ouăle, adăugăm zahăr şi sare. Amestecăm ca să nu rămînă coco­loaşe. Turnăm lapte cît cuprinde compo­ziţia, pînă căpătăm un aluat de cozonac, nu prea moale. Frămîntăm bine. După ce am lucrat destul aluatul, adăugăm untul topit şi oprim frămîntatul.

Cînd plămădeala a crescut, o ameste­căm încet cu aluatul fără drojdie. Punem tot aluatul într-o oală sau într-un cas­tron, îl acoperim şi îl lăsăm 4-6 ore pînă creşte (nu la un loc foarte cald, ca la cozonac).

După ce a crescut, punem aluatul pe masa presărată cu făină şi îl împărţim în 5-6 bucăţi, cu mîna sau cu cuţitul. Apoi unim bucăţile şi frămîntăm din nou.

Facem din aluat un rulou şi tăiem bu­căţele pe care le punem în forme de brioşe, unse cu unt. Umplem formele pînă la mijloc. Tăiem încă o bucăţică de aluat cît o migdală şi după ce ungem cu ou bătut bucata cea mare de aluat din formă, pu­nem deasupra bucăţica cea mică drept garnitură, lipind-o.

Aşezăm formele pe o tavă şi lăsăm să crească brioşele pînă la marginea formei. Apoi le ungem uşor cu ou şi le dăm la cuptor 15 minute. Le scoatem şi le ser­vim calde sau reci, la ceai şi la cafea cu lapte.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.