Rata inabusita la cuptor cu miere si sos de stridii

Printeaza

Rata inabusita la cuptor cu miere si sos de stridii din: miere, sos de stridii, rate, tulpini de telină, ceapă verde, usturoi, frunze de dafin, frunze de busuioc, ardei iute roşu, sare, piper negru.

Rata inabusita la cuptor cu miere si sos de stridii

Ingrediente:

  • 4 linguri zdravene de miere parfumată
  • 8 linguri de sos de stridii
  • 2 rate de 680-900 g fiecare
  • 2 tulpini de telină tăiate fin
  • 4 fire de ceapă verde tocate mare
  • 6 căţei de usturoi curăţaţi şi zdrobiţi
  • 4 frunze de dafin
  • 1 mână de frunze de busuioc şi coriandru rupte cu mâna
  • 1 ardei iute roşu proaspăt de mărime medie tăiat în felii subţiri
  • sare şi piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare:

Incălziţi cuptorul la 225°C/treapta 7 la cel pe gaz. Turnaţi mierea şi sosul de stridii într-o cratiţă şi fierbeţi la foc mic — acesta va fi sosul dumneavoastră. Scoateţi grăsimea din interiorul ambelor raţe.

Spălaţi-le bine în interior şi exterior şi uscaţi-le cu ajutorul unui şervet de hârtie. Puneţi într-un vas toate legumele, usturoiul, verdefurile şi ardeiul iute şi amestecaţi cu sare şi-piper negru.

Umpleţi raţele cu această compoziţie. Aşezaţi raţele pe un grătar (nu e absolut necesar, dar e mai bine) într-o tavă. Adăugaţi în tavă 565 ml de apă clocotită, apoi acoperiţi bine tava şi raţele cu o folie de staniol şi ţineţi la cuptor o oră.

Raţele se vor înăbuşi, iar grăsimea va ieşi la suprafaţă. După 1 oră, scoateţi-le cu grijă din cuptor şi îndepărtaţi folia, având grijă să nu vă ardeţi. Apoi, cu lama cuţitului aşezată orizontal, frecaţi uşor şi apăsaţi pielea raţei. Din ea va ieşi o cantitate mare de grăsime.

Lăsaţi-o să se scurgă în tavă, după care turnaţi toată zeama din tavă într-un vas, unde se va separa. Folosiţi grăsimea de deasupra pentru cartofii la cuptor, iar zeama de dedesubt pentru prepararea sosului. Ungeţi raţele cu mierea şi sosul de stridii — pielea se va rumeni şi va avea un gust minunat.

Puneţi raţele înapoi în cuptor, având grija ca pielea să nu se ardă sau să se prindă, întorcând raţele cât de des puteţi. Ungeţi-le la fiecare 10 minute cu miere şi sos de stridii. Scoateţi raţele din cuptor după 40 de minute şi lăsaţi-le deoparte până când preparaţi sosul.

In final, carnea ar trebui să fie bine făcută (nu în sânge), iar pielea, crocantă şi subţire, căci va fi eliminată aproape toată grăsimea. Indepărtaţi excesul de grăsime din tavă şi puneţi-o pe plită. Daţi focul mic, până când zeama capătă consistenţa unui sirop.

Indepărtaţi resturile de umplutură din raţe şi adăugaţi-le în tavă, împreună cu zeama (pusă deoparte mai devreme). Amestecaţi, şi lăsaţi cantitatea de lichid să scadă la jumătate, asigurându-vă că to4uI s-a dizolvat şi s-a transformat în sos.

Strecuraţi şi turnaţi într-o cratiţă mică, lăsaţi deoparte câteva minute şi apoi  îndepărtaţi pojghiţa de deasupra. Asezonaţi dacă e necesar.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.