Rată friptă cu cinci condimente si sos de prune

Printeaza

O reteta de Rată friptă cu cinci condimente si sos de prune din: rata, sare de mare, amestec de cinci condimente, piper negru, sos de soia, miere, otet negru chinezesc, ulei vegetal, radacina de ghimbir, prune, scortisoara, anason, anason, ceapa verde si castraveti.

Aceasta rata frageda si aromata merge perfect cu sosul de prune condimentat, proaspăt. Serviţi-l cu castravete şi fire de ceapă verde tăiate beţigaş.

Ingrediente: Rată friptă cu cinci condimente si sos de prune

  • 1 raţă de aproximativ 2,25 kg
  • 1 linguriţă de sare de mare
  • 1 linguriţă de amestec de cinci condimente
  • 1 linguriţă de piper negru
  • 1  lingură de sos de soia
  • 2  linguri de miere
  • 2  linguri de oţet negru chinezesc (sau zeamă de lămâie)

Sos de prune proaspete:

  • 1 lingură de ulei vegetal
  • 1 linguriţă de rădăcină de ghimbir rasă
  • 3  prune coapte, fără sâmburi şi tocate
  • 1/2 de linguriţă de amestec de cinci condimente
  • 1  baton de scorţişoară
  • 2  fructe de anason
  • 2 linguri de oţet de orez chinezesc
  • 4  linguri de zahăr brun
  • 1-2 linguri de apă

Pentru ornat:

  • câteva fire de ceapă verde tăiate beţigaş
  • un castravete tăiat fâşii subţiri

 

Mod de preparare:

Preîncălziţi cuptorul la 220°C (cuptor electrici/treapta 7 (cuptor cu gaz), îndepărtaţi grăsimea (pe cât posibil) din jurul gâtului raţei. într-un bol mic, amestecaţi sarea, cele cinci condimente şi piperul. Crestaţi uşor pielea raţei, apoi frecaţi-o cu amestecul de mirodenii, pe întreaga suprafaţă şi în crestături.

Aşezaţi raţa cu pieptul în sus pe un grătar şi puneţi-o deasupra unei tăvi de copt. Daţi-o la cuptorul încins şi lăsaţi-o 30 de minute.

Intre timp, amestecaţi într-un bol mic sosul de soia, mierea şi oţetul chinezesc. Ungeţi cu atenţie raţa cu amestecul de soia şi turnaţi un pahar cu apă în tava de copt. Reduceţi temperatura cuptorului la 190°C (cuptor electric)/ treapta 5 (cuptor cu gaz) şi mai coaceţi raţa încă 1 1/4-1 1/2 ore, ungând-o cam la fiecare 30 de minute, până când se frăgezeşte şi se pătrunde bine.

Cât timp raţa este la cuptor, preparaţi sosul de prune. Incingeţi puţin ulei într-o tigaie, adăugaţi ghimbirul şi lăsaţi-l să se rumenească uşor, aproximativ 1-2 minute. Adăugaţi prunele tocate, amestecul de cinci condimente, scorţişoara, anasonul, oţetul de orez şi zahărul. Amestecaţi bine şi lăsaţi tigaia la foc mic 15 minute, până când amestecul capătă o consistenţă groasă, ca gemul. Mutaţi-l într-un bol. Sosul poate fi servit cald sau la temperatura camerei.

Când raţa este gata, acoperiţi-o cu folie şi lăsaţi-o la cald 15-20 de minute. Tăiaţi-o şi aşezaţi-o pe un platou. Presăraţi deasupra câteva fire tocate de ceapă verde şi felii subţiri de castravete şi serviţi-o cu sos de prune.

Rată friptă cu cinci condimente si sos de prune

 Rată friptă cu cinci condimente si sos de prune

Pofta buna!

 

 

Incoming search terms:

  • condimente pentru rata

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.