Rasol de salau
PrinteazaRasol de salau din: salau, raci, cartofi, unt, patrunjel, otet, apa, sare, usturoi, dafin, lamaie, piper.
- 1 şalău
- 10-12 raci
- 1 kg cartofi
- 2 linguri cu unt
- 2 legături de pătrunjel
- 1 cană cu oţet
- 1 l apă
- 2 linguri cu sare
- 6-8 căţei de usturoi
- piper boabe
- 2 foi de dafin
- 1 lămâie
Mod de preparare:
Curăţaţi peştele, îl goliţi, îl spălaţi, îl săraţi pe dinăuntru şi pe dinafară. Faceţi o soluţie pentru marinat din apă, oţet, 1 lingură cu sare, usturoi curăţat şi tocat, piper boabe, foi de dafin şi lăsaţi peştele să stea 1 oră, apoi îl fierbeţi în zeama aceasta cel puţin 3/4 oră la foc mic.
Ca să vă asiguraţi că nu rupeţi peştele când îl scoateţi îl aşezaţi pe un grătar, îl legaţi cu o aţă (sfoară) şi astfel pregătit îl puneţi în soluţie marinată şi-l fierbeţi.
Când îl serviţi, îl tăiaţi felii, decoraţi cu felii de lămâie tot platoul, înconjuraţi cu cartofi fierţi în apă şi raci fierţi şi stropiţi cu unt.
Când apa dă în clocot puneţi racii vii, după ce i-aţi spălat sub jet de apă rece, ţinându-i 20 min pe foc iute.
Scoateţi cu spumiera racii într-o sită, lăsaţi-i să se răcească, scoateţi intestinul negru trăgând uşor de el după ce aţi rupt înotătoarea de la mijlocul cozii. Aşezaţi racii întregi lângă peşte.
Peste peşte şi cartofi presăraţi pătrunjel verde tocat fin, iar alături aşezaţi felii subţiri de pâine.
Serviţi cu vin alb şi o salată asortată.
Pofta buna!