Pui la cuptor
PrinteazaPui la cuptor
- 1 pui (mare şi bine îngrăşat, de curte) sau altă pasăre
- măruntaie pui
- 200 g unt ( 1 ceaşcă ulei)
- 300 ml smântână
- 1 lingură pastă usturoi
- sare
- piper
- 3 legături pătrunjel
Mod de preparare:
Mai întâi se grijeşte bine puiul, se toacă măruntaiele şi pătrunjelul, se freacă cu 150 g unt, puţină sare şi piper.
Se freacă pasărea cu sare, piper şi zeamă de usturoi .Se umple burta puiului cu tocătura cu unt, se coase.Se freacă o tavă cu margini înalte cu unt să băltească .
Pe fundul tăvii se pune un grătar din câteva beţigaşe subţiri, în cruciş, să nu atingă pasărea metalul, că nu-i bine.
Se pune în cuptor, la foc iute la început, să prindă culoare. S-a îngălbenit, deci focul devine potrivit vreme de o oră şi jumătate dacă-i pui de curte urmează o operaţiune insistentă de turnatuns linguri de smântână.
După ce s-a terminat smântână, se ia zeamă din tavă untul din umplutură s-a topit şi a curs, îngemănându-se cu smântână şi se unge, până ce puiul s-a pătruns şi sub coaja galben-maronie e numai dezmierdare şi inefabil .
Sosul fierbinte, amestecat cu zeamă de usturoi, se oferă alături, în sosieră.
Pofta buna!
Foarte bun puiul la cuptor