Proprietatile rozmarinului
PrinteazaAceastă plantă reduce sau chiar elimină substanţele cancerigene din alimentele gătite, conform unui studiu publicat la Universitatea din Kansas, SUA.
Condimentarea fripturii cu rozmarin, înainte de a o pune pe grătar, poate reduce cu 30% până la 100% formarea unor substanţe care declanşează cancerul, denumite amine heterociclice.
De asemenea, cercetătorii danezi au demonstrat că dacă adaugi o lingură de rozmarin la fiecare 450 g de faină, poţi reduce cu peste 50% din cantitatea de acrilamide – substanţe cancerigene care se formează în alimentele încălzite la o temperatură de peste 100°C.
Pune 1-2 linguri de rozmarin la un kilogram de muşchi de vită, friptură de porc sau de miel, apoi adaugă muştar, usturoi şi sare grunjoasă. Pentru umplutura de pui sau de curcan, foloseşte rozmarin proaspăt şi citrice.
Acest mix este ideal pentru condimentarea peştelui sau a cartofilor şi este extrem de compatibil cu legumele călite în ulei de măsline (vinete, dovlecei, roşii), aşa cum se prepară frecvent în ţările mediteraneene.