Preparate traditionale: toba cu aspic
PrinteazaToba cu aspic din: carne, slanina, sorici, limba, sare.
- stomacul porcului
- 1 kg carne slabă (de la curăţarea muşchiului)
- şorici
- slănină
- picioare de porc
- limbă
- 1 lingură de sare
Mod de preparare:
Pârliţi picioarele de porc, înlăturaţi unghiile cornoase, frecaţi uşor cu mălai, puneţi-le la fiert în apă care clocoteşte. Aruncaţi prima apă. Separat, puneţi la fiert cu apă rece limba, şoriciul şi carnea.
Daţi în clocot, aruncaţi apa umpleţi vasul cu apă rece. Fierbeţi totul 60 minute, treceţi picioarele in acest vas şi fierbeţi încet pana când carnea se desprinde de pe os. Săraţi.
Zeama de carne trebuie sa scada la 1/4 din cantitatea iniţială, şoriciul să fie bine fiert, lichidul sa se lipeasca de degete. Scurgeţi zeama, vânturaţi-o bine, lăsaţi-o deoparte.
Tăiaţi carnea pătrate mari, taiaţi şoriciul fâşii; lăsaţi limba întreagă; tăiaţi slănina cubuleţe; alegeţi carnea de la picioarele fierte. Cu toate acestea umpleţi stomacul porcului, aşezandu-le in straturi.
Lasaţi limba întreagă, puneţi-o în mijlocul tobei. Umpleţi cu zeamă, coaseţi toba cu aţa groasă si fierbeţi-o la foc mic. Lăsaţi-o să se răcească, puneţi-o intre scânduri şi aşezaţi deasupra un bolovan.
Pofta buna!