Preparate la grătar: raţă la grătar, calamari la gratar, file de struţ la gratar

Printeaza

Pentru cei pasionati de gratare va prezentam o serie de 3 retete pentru gratar:

Preparate la grătar

Raţă la grătar cu salsa de prune si ardei iute

O reteta de rata la gratar cu salsa de prune si ardei iute din: piept de rata, ulei, praf de cinci arome, ulei de masline sau de floarea soarelui, ceapa, usturoi, ardei iute, prune, ardei gras, coriandru, suc de lamaie, sare si piper negru.

Ingrediente:Raţă la grătar cu salsa de prune si ardei iute

  • 2 piepţi de raţă, de aproximativ 350 g fiecare sau 4 piepţi de raţă, de aproximativ 175 g fiecare
  • ulei pentru uns
  • un praf de Cinci Arome chinezesc

pentru salsa:

  • 1 lingură ulei de măsline sau floarea-soarelui
  • 150 g ceapă, tocată fin
  • 2 căţei mari de usturoi, zdrobiţi
  • 2 ardei iuţi verzi, fără seminţe şi tocaţi fin
  • 8 prune roşii, fără sâmburi, tăiate cubuleţe
  • 1 ardei gras mic, galben sau roşu, tocat fin
  • 2 linguri coriandru proaspăt, tocat mare
  • sucul de la 2 lămâi verzi
  • sare şi piper negru

ornare:

  • câteva frunze de coriandru proaspăt

Mod de preparare:

Mai întâi se prepară salsa: se încălzeş­te uleiul într-o tigaie mică, se adaugă ceapa şi usturoiul, rumenindu-se 1-2 minute, la flacără puternică. Se pun deoparte şi se lasă să se răcească.

Se amestecă ardeii iuţi, prunele, ardeiul gras şi coriandrul cu sucul de lămâie verde, se adaugă sare şi piper după gust, apoi se combină cu ceapa şi usturoiul. Se lasă în repaus cel puţin 30 de minute ori peste noapte, pentru ca aromele să se dezvolte.

Se îndepărtează grăsimea şi pielea de pe piepţii de raţă. Piepţii se taie în bucăţi. Se unge cu puţin ulei o tigaie pentru grătar sau o tigaie care nu lipeşte şi se pune pe foc să se încălzească. Se prăjesc rapid piepţii de rată, câte 3 minute pe fiecare parte sau până când devin elastici la apăsare.

Bucăţile mari au nevoie de mai mult timp pentru a fi gata.Timpul de preparare depinde şi de cât de făcuţi trebuie să fie piepţii. Se presară peste piepţi puţină sare, piper şi Cinci Arome şi se lasă astfel, 5 minute.

Se toarnă salsa pe farfurii. Bucăţile de piept de raţă se taie felii în diagonală şi se aranjează peste salsa. Se ornează cu frunze de coriandru.

Calamari la grătar cu sos picant

 

O reteta de calamari la gratar cu sos picant din: calamari, rosii, telina, rucola, capere, ulei de masline extravirgin, lamaie, boia iute, sare si piper.

Ingrediente:Calamari la grătar cu sos picant

  • 8 calamari medii
  • 4 roşii
  • 1 tijă de ţelină
  • 150 g rucola
  • 20 g capere din conservă, desărate
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 lămâie
  • boia iute
  • sare şi piper

Mod de preparare:

Opăreşte roşiile 3 minute în apă clocotită. Curăţă-le de coajă şi de seminţe şi taie-le cubuleţe. Taie tija de ţelină cubuleţe foarte mici şi pune-le într-un castron împreună cu roşiile, caperele, 3 linguri zea­mă de lămâie, sare şi boia, după gust, şi ulei de măsline cât să le acopere.

Curăţă calamarii şi deschide-i complet, încât să formeze aproximativ un pătrat. înlătură vezica, ochii, dinţii şi clăteşte-i cu apă rece. Cu ajutorul unui cuţit ascuţit, crestează calamarii pe interior, formând linii paralele cu distanţa de 1 cm între ele.

Condimentează-i cu sare şi piper, după gust, şi frige-i pe grătarul încins 4-5 minute (când sunt gata, li se strâng şi li se ridică marginile). Aşază câte 2 calamari pe fiecare farfurie, pe un pat de rucola, presară-i cu amestecul de roşii şi serveşte-i.

File de struţ la grătar cu tartă de hribi

 

O reteta de file de strut la gratar cu tarta de hribi din: fileuri de strut, slanina, praz, vin alb, ulei de masline extravirgin, sare, piper, hribi, cascaval, ricotta, ou, unt, pesmet, usturoi si cimbru.

Ingrediente:File de struţ la grătar cu tartă de hribi

  • 4 fileuri de struţ (de câte 80 g fiecare)
  • 8 felii de slănină
  • 1 fir de praz
  • 1 pahar vin alb
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • sare şi piper

pentru tartă:

  • 300 g hribi
  • 200 g caşcaval gras din lapte de vacă
  • 150 g ricotta
  • 3 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 ou
  • 30 g unt
  • 1 lingură pesmet
  • 1 căţel de usturoi
  • 1/2 linguriţă cimbru

Mod de preparare:

Inveleşte exteriorul fileurilor de struţ cu câte 2 felii subţiri de slănină şi leagă-le cu aţă de bucătărie, pentru a le da forma rotundă. Taie prazul rondele subţiri (foto 1), căleşte-le puţin cu ulei de măsline, toarnă vinul şi lasă la fiert până când acesta se evaporă aproape complet, apoi sărează şi piperează, după gust.

Spală şi curăţă bine hribii, taie-i cubuleţe şi căleşte-i într-o tigaie cu ulei încins, împreună cu usturoiul zdrobit şi cu cimbrul. Lasă ciupercile să se răcorească, apoi amestecă-le cu ricotta şi cu oul (dacă amestecul rezultat este prea moale, adaugă puţin pesmet).

Unge cu unt 4 forme mici pentru cremă caramel şi umple-le pe jumătate cu compoziţia obţinută. Taie caşca­valul cubuleţe şi pune-le în mijlocul compoziţiei. Acoperă cu un alt sţrat din compoziţia de ciuperci şi ricotta, apoi coace-le 20 de minute în cuptorul încălzit la 200° C.

Frige fileurile pe grătarul încins, apoi sărează-le şi pipe- rează-le, după gust. Serveşte-le cu sosul de praz şi cu tartele de hribi alături.

 

Poftă bună!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.