Preparate culinare
PrinteazaDeşi la origine este o mâncare rusească, coulibiac a fost preluat de eleganta gastronomie franţuzească, în secolul XIX.
In Rusia, coulibioc era o pierogie, adică o plăcintă mai festivă. în perioada celui de-al doilea Imperiu Francez, însă, un bucătar francez a recunoscut în el o variantă a somonului en croute.
Pentru acest fel de mâncare se poate folosi orice fel de peşte sau chiar carne de pui, dar în mod tradiţional se foloseşte somonul.
Peştele se coace într-un înveliş din aluat dospit, care se poate umple şi cu orez, ciuperci, ceapă şi ouă fierte tari, umplutura fiind aşezată în straturi.
In bucătăria rusească, în tocul orezului se folosea de obicei kasho, un terci de hrişcă.
In Franţa, coulibiac a dat naştere unei noi tradiţii. Aici, el se serveşte pe un platou în formă de peşte, iar coca este mai uşoară şi mai pufoasă, fiind făcută cu ouă.