Prajitura cu mac si caramel

Printeaza

Prajitura cu mac si caramel din: oua, mac, lapte, ulei, zahar, faina, praf de copt, zahar vanilat, esenta de rom, smantana, cacao, amidon, cafea solubila, nucsoara, crema de whisky, gelatina, vanilie.

Ingrediente:Prajitura cu mac si caramel

Pentru blatul cu mac:

  • 3 ouă
  • 100 g mac măcinat
  • 1/2 cană lapte
  • 1/2 cană ulei
  • o cană zahăr
  • o cană făină
  • un pliculeţ praf de copt
  • 3 plicuri zahăr vaniliat

Pentru foile albe:

  • 6 ouă
  • 8 linguri zahăr
  • 6 linguri făină
  • o linguriţă esenţă de rom

Pentru crema de cafea:

  • 450 ml smântână pentru frişcă (30-32 % grăsime)
  • 2 gălbenuşuri
  • 100 g zahăr brun
  • 2 linguri cacao
  • o lingură amidon
  • o lingură cu vârf cafea solubilă granule
  • 1/2 linguriţă nucşoară măcinată
  • 2 linguri cremă de whisky
  • o linguriţă rasă gelatină

Pentru caramel:

  • 200 g zahăr
  • 70 g unt
  • 150 ml smântână pentru frişcă (30% grăsime)
  • 1/2 păstaie de vanilie

 

Mod de preparare:

Pentru blatul cu mac, într-un bol se pun gălbenuşurile şi se bat bine cu uleiul adăugat treptat, ca la maioneză. Se adaugă apoi jumătate din cantitatea de zahăr şi se continuă baterea până se obţine o spumă. Se adaugă laptele, macul şi zahărul vaniliat, amestecând uşor.

Separat, se bat albuşurile spumă şi se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr rămasă. Se continuă baterea până se topeşte tot zahărul şi spuma devine sticloasă. Se combină cele două amestecuri, se adaugă praful de copt amestecat cu făina şi, cu mişcări de jos în sus, se omogenizează bine compoziţia.

Se toarnă aluatul într-o tavă tapetată (40/28 cm) şi se dă tava la cuptor, la foc mediu, până ce prăjitura este pătrunsă. Se scoate tava din cuptor, se lasă prăjitura să se răcească şi apoi se răstoarnă uşor pe un blat de lemn sau grătar.

Pentru foile albe, într-un castron se pun albuşurile şi se bat spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr. Separat, în alt castron, se bat spumă gălbenuşurile cu restul de zahăr şi esenţa de rom. Se toarnă gălbenuşurile bătute peste albuşuri şi se amestecă lejer cu un tel de sus în jos. Se pune apoi făina cernută si se amestecă uşor de sus în jos.

Compoziţia rezultată se împarte în 2 părţi şi se toarnă fiecare parte, pe rând, într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, care se dă la cuptor, la foc mediu, pentru 15-20 de minute. După ce s-a copt, se scoate tava, se ia hârtia din tavă şi se lasă foaia de blat să se răcesacă pe hârtie. Se scoate abia după ce s-a răcit. Se procedează la fel şi cu cea de-a doua foaie.

Pentru crema de cafea, se încălzeşte frişca la foc mic, fără a o lăsa să dea în fiert. într-un castronel se dizolvă cafeaua într-o lingură de apă clocotită, se adaugă nucşoara, crema de whisky, cacaua şi se amestecă până se obţine o pastă care se se pune peste amestecul din cratiţă şi se amestecă uşor.

Separat, se bat gălbenuşurile cu zahărul şi cu amidonul de porumb. Se toarnă şi amestecul de gălbenuş în cratita cu smântână în fir subţire şi se amestecă până ce compoziţia devine netedă şi fluidă. Se lasă pe foc până se îngroaşă, amestecând constant, după care se ia de pe foc. Se dizolvă gelatina în puţină apă, până ce lichidul absoarbe apa şi se adaugă la crema de cafea. Se amestecă bine cu un tel, până ce aceasta este bine dizolvată, după care crema se dă la rece o oră.

Pentru caramel, se pune zahărul într-o crăticioară la foc mediu, amestecând cu o spatulă, până ce toate bucăţile de zahăr se topesc, culoarea devine aurie şi compoziţia este foarte fluidă. Se ia cratita de pe foc şi se adaugă frişca amestecată cu seminţele păstăii de vanilie.

Se pune înapoi pe foc mic şi se amestecă din când în când, până ce zahărul se topeşte complet şi consintenţa caramelului devine una mai groasă, moment în care se ia de pe foc şi se pune untul.

9. între timp, se scoate crema de la rece, se toarnă într-un vas şi se mixează bine până ce devine spumoasă şi tare. Se pune jumătate de cremă deoparte şi se amestecă cu încă o lingură de cacao.

Se pune pe un blat de lemn o foaie albă şi se unge cu o parte din cantitatea de cremă. Se aşază cu grijă blatul cu mac şi deaspura se întinde cel de-al doilea strat de cremă, cea cu încă o lingură de cacao în plus. Se pune şi ultima foaie albă, apoi se dă prăjitura la rece, cel puţin o oră.

Când s-a răcit, se toarnă deasupra caramelul, se întinde pe toată suprafaţa prăjiturii şi se netezeşte uşor cu o spatulă.

 

Prajitura cu mac si caramel

Prajitura cu mac si caramel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.