Pommes frites

Printeaza

Pommes frites

Pommes fritesCartofii pai, în franceză pommes frites, în engleză French fries, sunt simbolul culturii fast-food. Dacă tot e să ne îngrâşăm, ar fi păcat să ne petrecem restul vieţii crezând că adevăraţii cartofi pai sunt uscaţi, neprâjiţi bine sau uleioşi.

In ciuda numelui lor franţuzesc „pommes frites” nu provin din Franţa, ci din Belgia.

Oricine a mâncat frites serviţi într-un cornet de hârtie, la un friture sau frietkot (echivalentul belgian al chioşcurilor britanice care vând cartofi prăjiţi), va fi tentat să dea crezare acestei afirmaţii.

Secretul constă în alegerea soiului adecvat de cartofi – cei de culoare galben crem, din soiurile Bintjes sau Yukon Gold, sunt perfecţi pentru a fi prăjiţi în baie de ulei – şi aplicarea tehnicii de prăjire în două etape.

Cartofii spălaţi şi decojiţi se taie în felii lungi şi subţiri. In prima etapă, se prăjesc 5-7 minute, în ulei vegetal sau grăsime de vită sau de raţă, la o temperatură de 160°C. Se scurg de ulei şi se lasâ la răcit, apoi se prăjesc din nou la 180°C. Această metodă de prăjire are ca rezultat nişte cartofi pai perfecţi, de culoare maro-aurie. Muiaţi în maioneză sau sos de arahide, merită kilogramele în plus!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.