Poale-n brau cu branza de vaci

Printeaza

Poale-n brau cu branza de vaci

Poale-n brau cu branza de vaci

Ingrediente maia:

  • 200 g făină
  • 70 g drojdie
  • 100 ml lapte
  • 20 g zahăr tos

Pentru aluat:

  • 1,5 kg făină
  • 200 ml lapte
  • 6 ouă
  • 250 g zahăr
  • 100 ml ulei
  • 10 g sare

Umplutura:

  • 1,5 kg brânză grasă de vaci
  • 4-5 ouă
  • 200 g zahăr
  • 15 g coajă de lămâie rasă
  • 50 g zahăr vanilat
  • 10-15 g sare

Pentru ornare:

  • 3 gălbenuşuri
  • 50-60 g zahăr vanilat
  • 60 g zahăr tos care se amestecă bine cu gălbenuşurile

 

 

Mod de preparare:

Inainte de a începe pregătirea efectivă trebuie să cerneţi făina ca să aduceţi întreaga cantitate de făină la aceeaşi temperatură, pentru a o aerisi şi bineînţeles ca să eliminaţi impuritărţile; spălaţi apoi ouăle şi dezinfectaţi-le, fierbeţi laptele şi fărâmiţaţi brânza.

Preparare maia: amestecaţi drojdia cu zahărul tos şi dizolvaţi-le în puţin lapte (30-40 g) uşor încălzit, adăugaţi treptat făina până obţineţi o maia pe care presăraţi puţină făină. Lăsaţi la dospit la căldură până ce-şi măreşte volumul de 2-3 ori.

Aluatul: amestecaţi ouăle cu puţină sare (ca să li se fixeze culoarea), adăugaţi lapte călduţ, zahărul tos şi cel vanilat, iar compoziţia pe care o veţi obţine o amestecaţi cu maiaua.

Frământaţi cu făină şi după ce aţi încorporat toată cantitatea de făină puneţi uleiul încălzit şi amestecaţi foarte bine. Frământarea se consideră încheiată atunci când aluatul se desprinde de pe pereţii vasului, iar la suprafaţă apar bule de aer.

Acoperiţi vasul şi lăsaţi la dospit circa 60-90 de minute. In această perioadă mai frământaţi o dată sau de două ori luând aluatul de pe marginea vasului şi ducân-du-l spre interior.

După dospire ţineţi aluatul la frigider până preparati umplutura astfel: amestecaţi brânza cu zahărul tos, cel vanilat, coaja de lămâie, gălbenuşurile frecate înainte cu puţină sare (ca să li se fixeze culoarea). Amestecaţi totul foarte bine cu o lingura de lemn, daţi umplutura la rece şi scoateţi aluatul, pe care-l veţi pregăti pentru coacere.

Eu cântăresc aluatul şi-l porţionez bucăţele – trebuie să fie de 150 g ca să iasă poale-n brâu. Dacă e mai puţin aluat ies brânzoaice. Pe o planşetă de lemn pe care aţi presărat făină puneţi bucăţile de aluat cântărite şi cu ajutorul unei merdenele (sucitor, făcâleţ) întindeţi o foaie rotundă şi groasă de 1-2 cm.

In mijlocul ei adăugaţi brânza şi împăturiţi foaia de aluat sub formă de plic. Colţurile se mai împachetează incă o dată. La mijlocul plăcintei puneţi o bucată mică de aluat, ca un nasture, pentru ornament.

Ungeţi plăcinta cu gălbenuşurile frecate cu zahăr, mai lăsaţi-le în tavă să crească şi daţi-le la cuptor, la foc potrivit. Se pot mânca şi reci, dar sunt mult mai bune calde şi pudrate cu zahăr vanilat.

Poale-n brâu

Poale-n brâu1.jpg   Poale-n brâu2.jpg   Poale-n brâu.jpg

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.