Piperul negru, mirodenia minune pentru sănătate

Printeaza

Condimente

Piperul negru, mirodenia minune pentru sănătate. Studiile arată că piperul negru imbunatateste digestia si functionarea creierului si stimuleaza imunitatea.

Cu sute de ani in urma, tamaduitorii ayurvedici au denumit piperul negru o mirodenie cu proprietati termice.

Studii recente reconfirma acum aceasta teorie, in termeni moderni, adaugând: piperul negru favorizeaza pierderea in greutate.

Un studiu recent arata ca principala substanta activa din piperul negru, piperina, poate impiedica formarea celulelor grase.

Rezultatele studiului au fost clare: Piperina, pe lânga faptul ca imbunatateste digestia, ajuta la reducea nivelului de grasimi in sânge si are si proprietati antioxidante.

Care este secretul ei?

Cercetatorii au descoperit ca piperina interfereaza intr-o anumita masura cu activitatea genelor care genereaza grasimile – chiar si in cazul soarecilor care au avut o hrana bogata in grasimi si zaharuri.

Unele studii arata ca un consum de mâncare condimentata poate stimula metabolismul cu pâna la 8 procente si aceste efecte se mentin si dupa câteva ore de la consum.

Consumul de piper ofera corpului avantajul de a profita de nutrientii din alimente, pentru ca piperina mareste bio disponibilitatea nutrientilor in corp.

Sa nu uitam de faptul ca in combinatie cu turmericul, in diverse preparate, piperul negru potenteaza cu pâna la 2000% proprietatile antiinflamatorii ale curcuminei.

In mod indirect, piperul te ajuta sa mânanci mai putin: grabeste instalarea senzatiei de satietate si ajuta la inlaturarea depresiei . Conform unui studiu publicat in Revista de toxicologie alimentara si chimica, piperul negru actioneaza ca un antidepresiv natural.

Piperina din piper mareste functia cognitiva a creierului, stimuleaza sistemul nervos prin inhibarea moleculelor care cauzeaza depresia. Si nu numai atât: piperul negru s-a descoperit ca mareste nivelul de serotonina, faimosul hormon “al fericirii”.

Asa ca da-i drumul, presara piper negru pe salate, adauga-l in tocanite, supe si alte mâncaruri gatite sau crude.

Sunt suficiente cantitati mici pentru a te bucura de beneficiile mari ale acestui condiment cu proprietati vindecatoare.

 

 

Articol preluat de aici.

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.