Piftie de cocos in varianta traditionala

Printeaza

Piftie de cocos in varianta traditionala din: cocos de casa, ceapa, sare, usturoi.

Ingrediente:Piftie de cocos in varianta traditionala

  • 1 cocoş de casă bătrân (sau găină bătrână)
  • 2 cepe
  • sare
  • 17 câpâtânâ usturoi

 

Mod de preparare:

Piftia aceasta se face numai din cocoş bătrân (găină bătrână) de curte, cu carnea tare. In cazul în care găina sau cocoşul sunt mai tineri (cruzi) trebuie folosit şi un picior de vită (partea de jos).

Carnea se curăţă, se spală şi se taie în 4-8 bucăţi. Se pune apoi la fiert într-o oală mai mare (de circa 5 I) cu apă, care să treacă cu cel puţin un lat de palmă peste carne. In apă se adaugă cepele tăiate în jumătăţi. După primele clocote se ia spuma, se sărează şi se continuă fiertul la foc mic (pentru a nu tulbura zeama). Se fierbe în continuare câteva ore, până ce carnea se desprinde de pe oase, iar zeama devine lipicioasă şi mai consistentă.

Când carnea s-a fiert, se scoate din oală. Zeama se strecoară. Pentru a-i da aroma de usturoi, acesta se pisează separat şi se pune într-o strecurătoare care se ţine deasupra oalei cu supă. Cu un polonic se toarnă supă peste usturoi de mai multe ori până ce supa ia mirosul şi gustul. In boluri, castroane sau farfurii, se aşazâ carnea scoasă de pe oase, peste care se toarnă zeama.

Pentru efect, în piftie pot fi incluse rondele de ou răscopt şi/sau rondele de zarzavat fiert separat. Piftia de cocoş este o specialitate mult apreciată de gurmanzi, însă mai greu de realizat, din lipsă de „cocoşi bătrâni…”

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.