Piept de rata cu sos de vin
PrinteazaPiept de rata cu sos de vin din: piept de rata, esalote, usturoi, vin, miere, cuisoare, zahar, unt.
- 2 jumătăţi piept de raţă dezosate, cu piele
- 2 eşalote
- 1 căţel de usturoi
- 250 ml vin roşu sec
- 500 ml supă de vită
- 1 linguriţă miere
- 2 cuişoare
- 1 linguriţă zahăr
- 40 g unt
Mod de preparare:
Se crestează în cruce pielea, cu un cuţit foarte bine ascuţit. Se sărează şi se piperează. Se aşază pieptul într-o tigaie încinsă, cu pielea în jos, până ce grăsimea se topeşte şi se caramelizează.
Se întoarce şi se mai ţine 2-3 minute şi pe partea opusă. Apoi pieptul de raţă se transferă în cuptorul deja încin şi se lasă încă 8 minute.
Se scoate şi se acoperă lejer cu folie de aluminiu; se lasă să se odihnească 10 min.
Se scurge o parte din grăsimea din tigaie, iar restul se lasă acolo; se călesc usturoiul şi eşalo-tele tocate. Se adaugă vinul, mierea, cuişoarele şi piperul.
Se lasă să fiarbă până scade la jumătate, apoi se toarnă supa fierbinte şi se fierbe până ce cantitatea de lichid din tigaie se reduce la o treime.
Se strecoară sosul, se înfierbântă şi se potriveşte de sare şi piper. Se încorporează 25 g unt. In farfurie se toarnă câte 2 linguri de sos de vin şi se aşază felii de piept de raţă.
Se decorează cu câteva fire de creson.
Pofta buna!