Pateu de ficat

Printeaza

Pateu de ficat 

Ingrediente:Pateu de ficat

  • 500 g ficat de viţel
  • 500 g slănină
  • 1 păhărel vin alb
  • 4-5 ouă
  • 1 ceapă
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Curăţăm de pieliţe ficatul de viţel şi îl spălăm, schimbînd de cîteva ori apa. Apoi îl tăiem în bucăţi mici. Tăiem slănină bună, nesărată. Tăiem şi spălăm ceapa, o punem într-o tigaie adîncă, adăugind toată slănina tăiată şi aşezăm tigaia pe plită, la foc bun. Amestecăm. Cum în­cepe slănina să se topească, punem în ea ficatul de viţel, tragem tigaia la marginea plitei, unde o ţinem pînă cînd ficatul ca­pătă o culoare lucie, frumoasă. Atunci scoatem ficatul şi îl punem în alt vas. Lăsăm să se răcească atît slănina, cît şi ficatul. Trecem de două ori prin maşină ficatul rece, apoi îl pisăm în piuliţa de piatră, adăugind puţin cîte puţin toată slănina rece. Pe urmă trecem totul printr-o sită rară, punem compoziţia într-o cratiţă şi o batem cu o lopăţică adăugind în acest timp cîte un ou crud, întreg, şi cate puţin vin alb. După ce punem toate oulele şi după ce batem bine ficatul, ca să capete culoare albă frumoasă, îl aşezăm pe o farfurie, îl netezim cu un cuţit muiat în unt topit şi îl dăm 1a gheaţă paînă îl servim la masă.

Garnisim, cu aspic tocat mărunt sau imbrăcăm pateul în aspic.

Această compoziţie se mai poate întrebuinţa la prepararea pateurilor de aluat, la umplutul păsărilor şi al vînatului.

Se poate pregăti şi din ficat de purcel tanăr.

Pofta buna!

1 comentariu

  1. Am tot zis sa fac si eu pate in casa. O sa incerc reteta asta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.