Pannetone (ponneton)

Printeaza

Pannetone sau ponneton în dialectul milanez, se mănâncă, în mod tradiţional, de Crăciun şi de Anul Nou.

Aluatul bogat trebuie lăsat să crească, înainte şi după modelare, vreme de câteva zile, timp în care se încorporează coajă confiată de lămâie şi portocală.

In Italia, pannetone se prepară doar în lunile octombrie şi noiembrie, înainte de sărbători. Cozonacul nu se poate păstra vreme îndelungată şi trebuie mâncat cât mai proaspăt posibil.

Tradus literal, numele înseamnă „pâine mare”.

Cozonacul se coace în diferite forme, deşi predomină cea de cilindru. Fiind destul de uscat, se serveşte întotdeauna cu cafea, ciocolată caldă sau Asti.

Pannetone provine din perioada romană şi a fost reprezentat în secolul XVI într-un tablou al lui Pieter Brueghel cel Bătrân.

Bartolomeo Scappi, bucătarul-sef al papilor Pius IV şi V, a inclus o reţetă de pannetone în cartea sa de bucate din 1570, intitulată Opera dell’arte del cucinare, una dintre cele mai vechi cărţi de bucate.

 

Pannetone

Pannetone

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!


 

Budinca de piept de gaina

Reteta zilei: Budinca de pannetone cu fructe

Budinca de pannetone cu fructe din: unt, pannetone, nuci pecan, caise uscate, lapte, vanilie, ou, sirop de artar, nucsoara, zahar. Ingrediente:  unt, nesarat 350gr pannetone, feliat 25gr nuci pecan 75gr caise uscate 500ml lapte 1 lingurita vanilie 1 ou, batut 2 linguri sirop de artar nucsoara rasa zahar Mod de preparare: Ungeti o tava cu […]

Panetone cu prosciutto si smochine

Panetone cu prosciutto si smochine din: cozonac, crema de branza, prosciutto, smochine, busuioc. Ingrediente: 300 g cozonac 125 g crema de branza 100 g prosciutto 50 g smochine proaspete 10 g busuioc   Mod de preparare: Cozonacul taiat patratele mici se coace timp de 20 de minute la o temperatura de 160°C. Dupa ce s-au […]

Trufe de panettone şi nucă de cocos

Trufe de panettone şi nucă de cocos

O reteta delicioasa de trufe de pannettone si nuca de cocos din: pannettone, ciocolata menaj, nuca de cocos, lapte, migdale si coaja de portocala confiata. Ingrediente: 2 felii de panneone simplu (circa 200 g) 150 g ciocolată menaj 80 g fulgi de nucă de cocos 1 pahar lapte 2 linguri migdale 1 lingură coajă de […]

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.