Pannetone (ponneton)

Printeaza

Pannetone sau ponneton în dialectul milanez, se mănâncă, în mod tradiţional, de Crăciun şi de Anul Nou.

Aluatul bogat trebuie lăsat să crească, înainte şi după modelare, vreme de câteva zile, timp în care se încorporează coajă confiată de lămâie şi portocală.

In Italia, pannetone se prepară doar în lunile octombrie şi noiembrie, înainte de sărbători. Cozonacul nu se poate păstra vreme îndelungată şi trebuie mâncat cât mai proaspăt posibil.

Tradus literal, numele înseamnă „pâine mare”.

Cozonacul se coace în diferite forme, deşi predomină cea de cilindru. Fiind destul de uscat, se serveşte întotdeauna cu cafea, ciocolată caldă sau Asti.

Pannetone provine din perioada romană şi a fost reprezentat în secolul XVI într-un tablou al lui Pieter Brueghel cel Bătrân.

Bartolomeo Scappi, bucătarul-sef al papilor Pius IV şi V, a inclus o reţetă de pannetone în cartea sa de bucate din 1570, intitulată Opera dell’arte del cucinare, una dintre cele mai vechi cărţi de bucate.

 

Pannetone

Pannetone

Incoming search terms:

  • budinca din pannettone

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.