Paine cu maia

Printeaza

Paine cu maia din: faina, faina de secara, drojdie.

Ingrediente:Paine cu maia

Pentru maia:

  • 100g făină
  • 100g făină de secară
  • 1/2 plic de 7g de drojdie uscată

Pentru aluat:

  • 400g de făină
  • 1/2 plic de 7g de drojdie uscată

 

Mod de preparare:

Pune toate ingredientele într-un bol şi adaugă 250 ml de apă rece. Amestecă bine cu o lingură până când obţii un amestec aerat, apoi acoperă-l cu folie alimentară şi lasă-l la temperatura camerei peste noapte sau până la 24 de ore, dacă ai timp.

Pentru aluat, pune ingredientele într-un bol curat şi adaugă 1 lingură de sare, 200ml de apă rece şi maiaua.

Amestecă toate ingredientele pentru a forma un aluat, adăugând un strop de apă dacă e prea tare, apoi transferă-l pe o suprafaţă presărată cu făină şi frământă-l 10 minute, până când obţii un aluat fin, elastic, care revine la forma iniţială când îl apeşi uşor (va dura 5-7 minute, dacă foloseşti un mixer cu cârlig).

Pune aluatul într-un bol curat, uns cu puţin ulei, acoperă-l cu folie alimentară şi lasă-l până când îşi dublează volumul – aproape 1 oră la temperatura camerei, 3 ore în frigider.

Transferă aluatul pe o suprafaţă presărată cu făină şi modelează-l într-o bilă; presară o cantitate generoasă de făină pe o bucată de hârtie de copt şi aşază aluatul pe ea.

Acoperă-l cu un prosop curat şi lasă-l la dospit încă 1 oră, până când îşi dublează volumul.

Incinge cuptorul la 220°C.

Pune o tavă pe nivelul din mijloc al cuptorului şi o tavă mai mică, cu pereţi înalţi, sub ea. Presară aluatul cu făină şi taie-l cu un cuţit ascuţit (vezi pozele de mai sus). Transferă aluatul în tava încinsă şi pune câteva cuburi de gheaţă (sau nişte apă rece) în tava de jos – aceasta creează o baie de aburi, care îi conferă pâinii o crustă frumoasă.

Coace-o 25-30 de minute, până când pâinea sună a gol, dacă o loveşti uşor la bază.

 

Pofta buna!

Sumar
recipe image
Nume reteta
Paine cu maia
Autor
Publicat pe
Medie rating
0graygraygraygraygray Based on 2 Review(s)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.