Musaca de dovlecei
PrinteazaMusaca de dovlecei
- 10 dovlecel
- 2 linguri unt sau untură pentru prăjit
Tocătură :
- 750 g carne
- l lingură unt sau untură
- 2 cepe
- 600 g roşii
- 1 legătură pătrunjel
- sare
- piper
Sosul :
- 2 linguri unt sau untură
- 4 linguri făină
- 2 ceşti lapte
- 1-2 linguri caşcaval sau parmezan
- 1-2 ouă
Mod de preparare:
Alegem dovlecei mijlocii, îi curăţăm, îi spălăm şi îi tăiem în felii potrivit de groase, ca vinetele pentru musaca, adică în lungime. Sărăm feliile şi le lăsăm să se scurgă. Apoi le batem în făină şi le prăjim.
Tocăm carnea pentru umplutură. Prăjim ceapa tăiată mărunt într-o cratiţă cu grăsime, apoi adăugăm tocătură, sare şi piper şi prăjim bine, amestecind mereu. Cînd tocătură este prăjită, punem în ea roşii proaspete, curăţate de pieliţă şi de seminţe sau bulion do roşii. Amestecăm şi lăsăm să scadă zeama. I,a sfirşit presarăm în tocătură pătrunjel tăiat mărunt.
Ungem o tavă cu unt şi cu untură şi aşezăm pe fundul ei un rînd de dovlecei prăjiţi, iar deasupra întindem un strat de tocătură. Apoi alt rînd de dovlecei şi alt strat de tocătură. Ultimul rînd va fi de dovlecei.
Pregătim într-o cratiţă sosul: topim untul sau untura, adăugăm făina şi amestecăm bine, la foc. Cînd rîntaşul este gata, stingem cu lapte fiert, turnînd încet în cratiţă şi amestecînd mereu. Facem un fel de sos alb, moale. Luăm cratiţa de la foc, adăugăm caşcaval ras, amestecăm, adăugăm ouăle întregi şi amestecăm totul.
Turnăm sosul peste musaca şi dăm la cuptor 30 minute, pînă se rumeneşte. Lăsăm să se răcorească puţin şi servim în tavă sau tăiem pătrate pe care le scoatem cu lopăţica; reconstituind pe farfurie forma din tavă.
Pofta buna!
Mi-e lene sa fac musaca de dovlecei, dar trec reteta asta pe lista 🙂