Muraturi: Zacuscă de vinete
PrinteazaO reteta de zacusca de vinete din: vinete, ardei gogosari, ceapa, rosii, sare grunjoasa, boabe de piper ardei iute, boabe de coriandru si foi de dafin.
- 6 kg vinete
- 6 kg ardei gogoşari
- 2 kg ceapă
- 2 kg roşii
- 1 lingură sare grunjoasă
- 1 lingură boabe de piper
- 1 ardei iute
- 1/2 l ulei
- 1 linguriţă boabe de coriandru (facultativ)
- 2 foi dafin
Mod de preparare:
Spală legumele, scurge-le în sită, coace-le în cuptorul aragazului pe rând, la foc iute. In felul acesta, zacusca nu va mirosi a fum, va fi mai dietetică. Indepărtează coaja vinetelor cât sunt calde, desfa-le fâşii şi lasă-le la scurs. Apoi curăţă-le de seminţe şi toacă-le cu un cuţit de lemn.
Scoate ardeii într-un lighean mic şi lasă-i o vreme acoperiţi cu un şervet. După ce s-au răcit, curăţă-le coaja, taie-i fâşii sau toacă-i şi amestecă-i cu vinetele. Curăţă ceapa, tai-o în două, las-o 5 minute în apă rece, apoi toac-o şi pune-o într-un ceaun mare sau intr-o cratiţă cu pereţii înalţi cu 1/2 l ulei.
Las-o să fiarbă la foc mic, dar amestecă în vas cu lingura de lemn. Când ceapa s-a înmuiat, pune sucul de roşii obţinut prin trecerea roşiilor prin sită, şi lasă să scadă cel puţin 1 oră. Adaugă apoi vinetele tocate şi ardeii, sare şi piper, după gust, şi condimentează cu ardei iute şi coriandru (facultativ) şi lasă să fiarbă în continuare la foc mic, amestecând des în vasul în care ferbe, până când pasta de legume scade şi se ţine de lingură.
Spală borcane mici, sterilizează-le în cuptor, umple-le cu zacuscă fierbinte şi leagă-le cu celofan pus în două şi umezit. Nu le umple prea tare pentru că zacusca trebuie fiartă din nou în cuptorul aragazului timp de 30-45 de minute şi are nevoie de loc pentru a nu sparge borcanul.
Zacuscă de vinete
Pofta buna!