Morcovul
PrinteazaMorcovul. Valoarea nutriţională a morcovului este neîntrecută. Impiedică formarea depozitelor de reziduuri pe pereţii arteriali, prevenind astfel atacurile cardiovasculare la bolnavii de ateroscleroză. Conţine fibre, betacaroten din belşug, potasiu (foarte bun pentru inimă) şi vitamina C.
Are acid folic, vitamina K şi calciu. Şi doar 50 de calorii la 100 g. Pe scurt, conţine cam tot ce are nevoie organismul uman.
Este una dintre primele plante cultivate, acum mai bine de 5.000 de ani. De atunci, se foloseşte în toată lumea ca aliment, dar şi ca medicament. Cea mai eficace formă de administrare este sucul proaspăt.
Dar nu mai mult de 100-150 ml zilnic, pentru că produce deranjamente stomacale.
Pentru un efect terapeutic garantat, sucul trebuie obţinut prin centrifugare.
Morcovul fiert îşi pierde din calităţile nutritive, dar creşte puterea de asimilare a organismului.
Pe scurt, nutrienţii din morcovul fiert, chiar mai puţini, vor fi mult mai uşor asimilaţi decât cei din leguma crudă.
Mai mult, morcovul fiert este mai bine digerat, numărându-se printre primele alimente de diversificare şi fiind indicat în dietele de refacere sau (în anumite limite) în curele de slăbire.
Retete cu morcovi:
- Sufleu de morcovi cu branza dulce
- Morcovi sote cu pesmet
- Morcovi cu unt si zahar
- Morcovi la cuptor cu mere si gutui
- Morcovi cu smantana si verdeata
- Morcovi cu lapte si ou
- Ghiveci cu morcovi si mazare