Mititei (mici) – varianta traditionala

Printeaza

Mititei (mici) din: carne, seu de vita, bicarbonat, piper, usturoi, sare, maghiran, boia, cimbru.

Ingrediente:Mititei (mici)

  • 1 kg carne (amestec de porc, vită şi oaie sau batal, in părţi egale)
  • 50-100 g seu de vită
  • 1/2 linguriţă bicarbonat
  • piper măcinat
  • 10-12 căţei de usturoi
  • sare
  • opţional: maghiran, boia de ardei, cimbru

 

Mod de preparare:

Carnea şi seul se toacă mărunt, trecându-se de 2-3 ori prin maşina de tocat.

Se pune apoi tocătura pentru 2-3 ore la rece.

După aceea, carnea tocată se amestecă cu bicarbonatul, piperul şi usturoiul pisat şi amestecul este subţiat cu supă (sau zeamă în care a fiert carne) – în cel mai rău caz, se foloseşte apă călduţă.

Se pune sare după gust şi apoi mirodenii, tot după gust.

După ce se amestecă bine compoziţia cu mâna îînmuiată în apă, la maşina de tocat se montează tulumba (tubul metalic) cu care se fac cârnaţii.

Se trece carnea prin tulumbă şi se porţionează micii în bucăti de 10-12 cm lungirrte.

Micii se pun pe un platou şi se tin la frigider (ore şi chiar zile) până ce sunt fripti la grătar.

Micii se frig pe un grătar încins, dar nu aşa de tare ca pentru grătarul de vită sau de porc (la început trebuie fripti la jăratic mai puternic, pentru a prinde crustă, apoi la foc mai domol pentru a se pătrunde la mijloc, rămânând zemoşi în acelaşi timp).

Micii se frig pe toate părţile, udându-se din timp în timp cu supă şi eventual cu grăsime.

Se servesc calzi, cu muştar şi/sau ardei iute (şi tradifional, cu bere).

Actualmente, la pregătirea amestecului pentru mici se foloseşte din ce în ce mai puţin carnea de oaie (batal) şi în special grăsimea, aceasta nefiind pe gustul multor persoane.

In practică, în functie de proportiile de carne folosite, de calitatea ei şi de „mici amănunte” ale pregătirii, vom întâlni multe variante „originale”, în care în final vom recunoaşte însă tot micii traditionali.

In functie de carnea folosită, pot fi pregătite după retetă o serie de variante de mititei:

  1. mici din amestec de carne de vită şi de porc (nu se foloseşte carne de oaie) – sunt practic micii cel mai frecvent pregătiti acum
  2. mici din carne de porc – sunt mai graşi, dar de multe ori nu se deosebesc prea mult de micii din carnea amestec
  3. mici din carne de vită – sunt mai slabi, cu carnea mai densă – nu sunt prea apreciati de gurmanzi.

 

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.