Meniu #20
PrinteazaPentru ca nicio zi sa nu semene cu cealalta, ne-am gandit sa va propunem un meniu al zilei, astfel incat intrebarea “Ce mancam astazi?” sa aiba un raspuns rapid si gustos. O supa sau o ciorba sanatoasa, un fel principal hranitor si un desert savuros sunt recomandarile noastre, atent selectionate pentru voi care speram sa va ajute si sa va inspire in bucatarie.
Supă de legume
Ingrediente:
- 150 g morcovi baby
- doua cepe rosii
- 150 g paste mici
- o telina mica
- doi ardei capia
- 200 g varza alba
- 150 g mazare
- un dovlecel
- 200 g conopida
- 75 ml ulei de floarea soarelui
- patrunjel
- sare
- piper
- ardei iute
- smantana
- suc de lamaie
Mod de preparare:
Cepele se curăţă de foi, se spală şi se taie peştişori. Conopida se rupe în bucheţele, se spală, se taie cubuleţe şi se pune într-un bol. Varza albă se spală, se taie fideluţă şi se pune lângă conopidă. Ardeii capia se spală, se curăţă de seminţe şi se taie felii subţiri.
Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pun morcovii cubuleţe şi ţelina feliată, se adaugă ceapa şi se călesc cinci minute. Se toarnă într-o oală în care fierb trei litri de apă, se condimentează şi se fierb 15 minute. Se adaugă varza albă şi conopida, mazărea şi dovleceii tăiaţi felii sau cuburi.
Se fierb 20 de minute, se verifică de gust, se adaugă pastele şi se mai fierb 10 minute. Se presară pătrunjel tocat, se iau de pe foc şi se acoperă cu un capac.
Se serveste calda sau rece, simpla, cu smantana si ardei verde sau acrita cu suc de lamaie.
Supă de legume
Frigarui cu piept de curcan
Ingrediente:
- 300 g piept de curcan
- 3 stiuleti de porumb in lapte
- 1 ardei gras verde
- 1 ceapa mare
- 2 rosii
- 2 linguri ulei
- sare
- piper
- ketchup
- sos pesto
Mod de preparare:
Tai ştiuleţii de porumb în câte trei bucăţi fiecare, cât mai egale între ele. Tai, din pieptul de curcan, trei cuburi cu latura de 3 cm, iar restul îl tai felii cu grosimea de 1 cm, ceapa şi roşiile le tai rondele, iar ardeiul, pătrate de aceeaşi mărime ca restul ingredientelor, înfigi ingredientele pe ţepuşe de frigărui, alternându-le unele cu altele, începând cu cuburile de carne.
Pudrezi frigăruile cu sare şi piper, după gust, le stropeşti cu ulei şi le rumeneşti pe grătarul bine încins, pe toate părţile. Le serveşti calde, însoţite de ketchup şi de sos pesto, după preferinţă.
Frigarui cu piept de curcan si porumb
Placinta
Ingrediente:
- 500 g de aluat fraged
- 4 linguri gem de mure
- 140 g mure
- 4 pere coapte, curatate de coaja, de cotor si feliate
- zahar pudra, pentru presarat
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 180°C şi pune o tavă de copt la preîncălzit. Pe o suprafaţă presărată cu puţină făină, întinde două treimi de aluat într-un disc cu grosimea de 5mm şi tapetează cu el o formă de plăcintă cu diametrul de 23cm, lăsând aluatul să atârne pe margini. întinde gemul pe discul de aluat, apoi pune deasupra murele şi perele.
Intinde restul de aluat pe suprafaţa de lucru presărată cu făină, într-un disc cu aceeaşi grosime, de 5 mm. Folosind o rotiţă zimţată, taie aluatul în fâşii de 12 x 23cm. Pentru a crea un grilaj peste fructe, aşază orizontal o fâşie de aluat peste plăcintă, apoi una vertical şi repetă pentru a crea un model întreţesut.
O variantă mai simplă este să aranjezi, pur şi simplu, jumătate din fâşii la distanţă de 2cm una de alta de-a latul plăcintei. Restul de fâşii aşază-le în cruce. Sigilează şi îndepărtează aluatul în plus.
Pune placinta în tava fierbinte de copt, pe raftul de jos al cuptorului, şi las-o 40 de minute. Pune-o deoparte 15 minute să se răcească puţin, apoi presară pe ea zahărul pudră.