Meniu #10
PrinteazaPentru ca nicio zi sa nu semene cu cealalta, ne-am gandit sa va propunem un meniu al zilei, astfel incat intrebarea “Ce mancam astazi?” sa aiba un raspuns rapid si gustos. O supa sau o ciorba sanatoasa, un fel principal hranitor si un desert savuros sunt recomandarile noastre, atent selectionate pentru voi care speram sa va ajute si sa va inspire in bucatarie.
Supa de gaina cu taitei si legume
Ingrediente:
- 1 tacam de gaina
- 2 morcovi, tocati cubulete
- 1 ceapa, tocata
- 1 telina, tocata cubulete
- 1 albitura, taiata marunt
- 1 mana de paste
- 1 legatura de patrunjel, tocata fin
- sare
- piper
Mod de preparare:
Pui tacâmul la fiert şi-l cureţi de spumă. Adaugi legumele şi laşi la fiert până se înmoaie. Scoţi din supă tacâmul şi strecori zeama. Separat, fierbi pastele conform instrucţiunilor. (Dacă vrei, poţi prepara tu pastele dintr-un ou, făină cât cuprinde şi un praf de sare. Intinzi aluatul cu sucitorul şi tai după preferinţă. Le laşi la uscat şi le fierbi în supă).
Pui pe foc zeama şi legumele şi, spre finalul gătirii, adaugi pastele, potriveşti de sare şi piper, mai laşi câteva clocote şi opreşti focul. Presari pătrunjel în momentul servirii.
Supa de gaina cu taitei si legume
Burgeri cu carne de porc, pasta de curry si ceapa rosie
Ingrediente:
- 500 g carne tocata de porc
- 1 ceapa rosie, tocata marunt
- 2 linguri pasta de curry
- 1 legatura mica de coriandru, tocat
- 150 ml de iaurt
- 2 rosii tocate
- 4 cepe verzi, taiate felii
- lipii si frunze de salata, pentru servit
Mod de preparare:
Pune într-un bol carnea împreună cu ceapa, pasta curry şi jumătate din cantitatea de coriandru. Asezonează după gust şi amestecă foarte bine. Udă-ţi mâinile şi formează patru burgeri. Pregăteşte un grătar cu cărbuni sau încinge o tigaie-grill.
Frige burgerii câte 4-5 minute pe fiecare parte, până se pătrund. Intre timp, pregăteşte raita. Amestecă restul de coriandru tocat cu iaurtul, roşiile şi ceapa verde. Când burgerii sunt aproape gata, încălzeşte lipiile pe grătar timp de 1 minut. Serveşte burgerii cu lipiile încălzite şi cu raita.
Burgeri cu carne de porc, pasta de curry si ceapa rosie
Tort cu crema si lichior de cafea
Ingrediente:
pentru blat:
- 100 g nuci coapte
- 25 g cacao
- 200 g miere
- 250 g faina
- 4 oua
- 200 g unt
- 1/2 pliculet praf de copt
- 2 linguri rom alb
pentru crema:
- 100 g miez de nuca
- 100 g miere
- 100 g faina
- un praf scortisoara
- 2 linguri zahar
- 100 g unt
- 250 ml lapte
- 4 linguri lichior de nuci
pentru crema 2:
- 500 ml frisca lichida
- 2 linguri unt
- 400 g ciocolata
pentru insiropat:
- 200 ml lichior de cafea
Mod de preparare:
Pentru blat, se amestecă nucile măcinate, cacaua, făina şi praful de copt. Untul moale se freacă cu mierea până ce se obţine o spumă care se adaugă în amestecul uscat. Se pun apoi ouăle bătute şi romul. Se unge cu unt forma de copt şi se toarnă aluatul care se coace 35 de minute.
Se prepară crema 1 pentru care se macină 100 g nuci care se amestecă bine cu făina şi se prăjesc într-o tigaie. Se adaugă scorţişoara, mierea, untul, zahărul, lichiorul de nuci şi laptele. Se lasă să fiarbă la foc mic, până devine groasă. Apoi se lasă la răcit.
Se prepară şi crema 2 pentru care se pun pe foc frişca şi untul. Când fierb, se trage vasul de pe foc şi se adaugă ciocolata ruptă bucăţi. Se lasă aşa 5 minute şi apoi se amestecă pentru a obţine o cremă untoasă. Se lasă la răcit, de asemenea.
Blatul se însiropează cu lichiorul de cafea şi se pune un prim strat subţire din crema 1, apoi un strat mai gros din crema 2. Se dă la rece pentru 10 minute, şi apoi se pune un strat gros din crema 1 şi se finisează cu un strat subţire din crema 2. Se dă la rece pentru o noapte.