Masa de Craciun #1

Printeaza

Masa de Craciun. Masa de Crăciun este unul dintre cele mai așteptate evenimente culinare ale anului, caracterizată de o varietate de mâncăruri delicioase și festivitate.

În timpul sărbătorilor de iarnă, familia și prietenii se adună în jurul mesei pentru a celebra, a se bucura de compania reciprocă și a savura mâncăruri tradiționale.

Masa de Craciun

Ciorba de varza cu costita 

Ingrediente:

  • 1 varza
  • 400 g costita afumata
  • 50 ml ulei
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 crenguta cimbru uscat
  • bors dupa gust
  • 4 cartofi
  • 1 legatura marar
  • 4 l apa
  • cateva lingura de condimente de legume

 

Mod de preparare:

Tăiaţi varza fideluţă şi puneţi-o la fiert, împreună cu morcovul, păstârnacul şi rădăcina de pătrunjel, toate curăţate, spălate şi tăiate în cubuleţe.

Luaţi spuma când începe să fiarbă în clocot. Curăţaţi, spălaţi şi tocaţi mărunt ceapa, apoi căliţi-o în ulei 2-3 minute.

Adăugaţi costiţa afumată tăiată fideluţă şi căliţi-o împreună cu ceapa 5-6 minute.

Puneţi ceapa şi costiţa în oala cu ciorbă, adăugaţi, cartofii curăţaţi, spălaţi şi tăiaţi în bucăţi, crenguţa de cimbru întreagă şi  condimentele.

Lăsaţi să fiarbă la foc mic 40 de minute. La final, puneţi borsul, după gust, mărarul tocat mărunt şi potriviţi de sare şi piper, dacă mai este cazul.

Somon cu capere 

Ingrediente:

  • 800 g file de somon proaspat
  • 200 g capere murate
  • 150 g boabe de porumb, congelat sau conservat
  • 1 legatura marar
  • 1 lamaie
  • 200 ml vin alb sec
  • 50 ml ulei de masline
  • 2 catei de usturoi
  • sare
  • piper

 

Mod de preparare:

Tăiaţi fileul de somon în 4 părţi egale, îndepărtaţi eventualele oscioare rămase de la filetare, spălaţi-l, scurgeţi-l bine de apă şi ştergeţi-l cu şerveţele.

Incingeţi într-o tigaie mare antiaderentă uleiul şi prăjiţi la foc mic căţeii de ustruroi 1 minut, apoi scoateţi-i.

Puneţi în uleiul încins şi aromatizat bucăţile de somon presărate cu sare şi piper. Acoperiţi tigaia cu un capac şi prăjiţi-le înă­buşit, la foc mic 20 de minute.

Adăugaţi apoi morcovul curăţat, spălat şi tăiat în cubuleţe, boabele de porumb şi caperele scurse de zeamă.

După 5 minute puneţi vinul, zeama de la jumătate de lămâie şi potriviţi de sare şi piper. Mai lăsaţi să fiarbă la foc mic încă 10 minute, apoi puneţi usturoiul pisat şi mărarul tocat mărunt.

Serviţi câte 1 bucată de file de somon la porţie, cu garnitură de capere, porumb şi morcov. Ornaţi cu feliute de lămâie.

Prajitura cu iaurt si ciocolata 

Ingrediente:

  • 4 oua
  • 200 g faina
  • 150 g zahar
  • 200 ml iaurt
  • 100 g ciocolata
  • 150 g unt
  • 1 pliculet cu praf de copt
  • 2 linguri cu cacao
  • 1 esenta de rom
  • sare

 

Mod de preparare:

Topeşte untul împreună cu ciocolata, apoi lasă să se răcească. Separat, bate ouăle cu zahărul şi încorporează iaurtul, esenţa, untul şi ciocolata topită. Adaugă făina proaspăt cernută şi amestecată cu praful de copt şi puţină sare.

Compoziţia astfel ob­ţinută, toarn-o într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină.

Coace la cuptor, la foc moderat, apro­ximativ 35-40 de minute. După ce s-a răcorit, pudrează cu cacao din belşug.

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.