Mărul: Beneficii miraculoase pentru sănătate

Printeaza

Mărul: Beneficii miraculoase pentru sănătate. Până de curând ştiam că un măr pe zi ţine doctorul la distanţă, însă ultimele studii demonstrează faptul că beneficiile pe care acest fruct le are pentru sănătate merg până la a ne proteja împotriva a cinci tipuri de cancer: de prostată, de sân, hepatic, pulmonar, de colon.

Pe lângă asta, o dietă bogată în mere ajută la pierderea în greutate, ne păstrează dinţii albi şi sănătoşi, previne maladia Alzheimer, reduce colesterolul şi riscul de diabet.

Denumirea ştiinţifică a mărului este „Malus communis”, acesta fiind cultivat încă de pe vremea romanilor, avându-şi probabil originea undeva în Munţii Caucazieni.

În lumea antică, merele coapte erau deseori folosite ca laxative, merele crude erau folosite pentru a contracara diareea şi dereglările digestive înrudite, iar sucurile bazate pe mere şi infuziile de fructe erau deseori prescrise pentru tratamentul febrei şi infecţiilor oculare.

Remediile preparate din mere erau folosite cu mulţi ani în urmă pentru a uşura dereglările metabolice cum ar fi guta, bolile bilei, erupţiile pielii şi pentru a ajuta insuficienţa nervoasă.

Cantitatea de vitamina A conţinută de mere este cu 50% mai mare decât cea întâlnită la portocale şi alte citrice, aceasta fiind folositoare în prevenirea răcelii şi altor tipuri de infecţii şi în menţinerea sănătăţii ochilor, prevenind orbirea nocturnă.

Vitamina C, un alt element mineral conţinut de mere, este necesară pentru menţinerea oaselor şi a dinţilor în stare bună, iar complexul vitaminic B ajută la păstrarea sănătăţii nervilor.

Studii recente demonstrează faptul că un singur măr consumat zilnic are puterea să ţină la distanţă cinci tipuri de cancer:

1. Cancerul de prostată – cercetătorii de la clinica Mayo au constatat că quercetina, un tip de flavonoidă conţinută de mere, poate ajuta la prevenirea şi tratarea cancerului de prostată.

Un studiu de laborator a constatat că quercetina previne sau reduce creşterea celulelor umane specifice cancerului de prostată prin blocarea acţiunii hormonilor androgeni. Quercetina ar putea fi un tratament non-hormonal pentru prevenirea sau tratarea cancerului de prostată.

2. Cancerul de sân – un studiu realizat pe şobolani la Cornell University a descoperit că extractul de mere proaspete încetineşte creşterea tumorilor cancerului de sân.

Şobolanii au fost expuşi la un agent cancerigen care dezvoltă cancerul mamar şi hrăniţi cu echivalentul uman de la unul la şase mere, în fiecare zi, timp de 24 de săptămâni, scrie sfatulmedicilor.ro.

Tumorile au evoluat la 81% la subiecţii care nu au consumat mere. În cazul şobolanilor care au consumat unul, trei sau şase mere, tumorile au fost reduse cu 17, 39 şi respectiv 44%.

Practic, nu s-a constatat că animalele tratate aveau mai puţine tumori, ci că aceste tumori erau mai mici, mai puţin maligne şi au crescut într-un ritm mai lent comparativ cu tumorile şobolanilor care nu erau trataţi.

3. Cancerul pulmonar – în urma unor cercetări realizate la Brigham and Women’s Hospital and Harvard Medical School asupra unui lot de 125.000 de americani, s-a descoperit că un măr consumat în fiecare zi reduce riscul declanşării cancerului pulmonar la nefumători cu 20%.

Un studiu finlandez a confirmat aceste rezultate, iar un altul a descoperit că oamenii care mănâncă mere şi ceapă (două alimente bogate în quercetină) pot preveni cu până la 40-50% declanşarea cancerului pulmonar.

4. Cancerul de colon – mai multe studii recente au descoperit o legătură între mere şi riscul de cancer colorectal. Persoanele care consumă un măr pe zi reduc riscul apariţiei cancerului de colon cu 35%, iar cei care mănâncă mai mult de un măr diminuează această probabilitate cu până la 63%.

În plus, rezultatele unor cercetări germane subliniază că merele pot creşte producerea unui compus numit butirat, care protejează organismul împotriva cancerului de colon.

5.Cancerul hepatic – riscul de cancer la ficat a scăzut în cazul şoarecilor hrăniţi cu un extract din coaja merelor cu până la 57%. Chiar dacă nutrienţii în lupta cancerului conţin substanţe existente în coaja de mere, şi pulpa merelor conţine aceste substanţe în cantităţi semnificative.

Un alt studiu a descoperit că tratarea celulelor specifice cancerului hepatic cu 50 miligrame (jumătate de linguriţă) de extract de mere provenit din merele necurăţate de coajă inhibă creşterea celulelor canceroase ale ficatului cu 57%. Extractul derivat din pulpa merelor scade nivelul celulelor canceroase cu doar 40%.

De ce să mâncăm mere

1. Merele conţin vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar. Foarte multe persoane care duc lipsă de vitamina C au mari probleme de sănătate, răcesc rapid şi au probleme cu gingiile.

2. Previn apariţia bolilor de inimă pentru că sunt bogate în flavonoizi, care au efect antioxidant.

3. Merele sunt perfecte: au un gust foarte bun, mai multe arome, ne dau energie şi ne ajută să slăbim. Au puţine calorii: un măr obişnuit are în jur de 70-100 de calorii. Dacă doriţi cu disperare să mâncaţi bomboane sau ciocolată, ar fi bine să alegeţi un măr. Pofta va dispărea deoarece merele conţin zahăr, însă vă furnizează doar un sfert din caloriile pe care le luaţi de la dulciuri.

4. Merele conţin fenoli, un tip de antioxidanţi care contribuie la prevenirea cancerului şi a accidentelor cardiace şi cerebrale, scrie hotnews.ro. Ele fac bine şi în cazul persoanelor care vor să micşoreze nivelul colesterolului. Reduc colesterolul rău şi cresc nivelul celui bun.

5. Previn apariţia cariilor dentare, provocate în special de bacterii. Sucul de măr are proprietăţi antibacteriene. Distruge 80% din bacterii. Un măr pe zi ne ţine departe de dentist.

6. Ne protejează de boli ale creierului. Merele conţin substanţe numite fitonutrienţi, care ne feresc de bolile neurodegenerative precum Alzheimer şi Parkinson.

7. Dacă mâncaţi mere veţi avea plămâni mai sănătoşi. Un studiu al cercetătorilor englezi arată ca oamenii care mănâncă 5 sau mai multe mere pe săptămână suferă de mai puţine probleme respiratorii, inclusiv astm. Un măr pe zi micşorează şi şansele apariţiei cancerului de plămâni.

8. Fac bine la digestie. Un singur măr furnizează atâtea fibre cât un castron de cereale, adică o cincime din cantitatea de fibre recomandată zilnic.

9. Conţin o substanţă care întăreşte oasele şi previne apariţia osteoporozei.

Articol preluat de aici.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.