Marmelada de macese – usor de preparat

Printeaza

Marmelada de macese din: măceşe, zahăr, apă.

Ingrediente:Marmelada de macese

  • 5 kg măceşe
  • 5 kg zahăr
  • 5 l apă

 

 

 

Mod de preparare:

Măceşele se culeg toamna, cât mai târziu, ca să fie moi, sau se lasă întinse pe hârtie, 10 zile, după ce se culeg, să li se înmoaie coaja.

Se spală bine în apă multă şi apoi se pun la fiert într-un vas smălţuit cu apă cât să le cuprindă bine.

Se lasă să fiarbă acoperite 3 ore, la foc mic, până devin o pastă.

Se pot fierbe mai repede într-o oală sub presiune.

Măceşele fierte se pun într-un lighean, scurse de zea­mă (care se păstrează), se presează bine cu strivitorul pentru cartofi piure sau presă pentru piure, până când se transformă într-o pastă care se va dilua în zeama în care au fiert.

Dacă este nevoie se adaugă şi apă fier­binte.

Conţinutul trebuie să aibă consistenţa unei smântâni groase care curge.

Pasta obţinută se trece prin masina speciala care separa samburii si tepii.

Dacă maşina lipseşte, pasta se poate trece prin sită de sârmă inoxidabilă.

Seminţele rămase mai au încă multă pulpă pe ele.

Acestea se pun într-o oală, se amestecă cu circa 2 1 apă fierbinte şi se trec din nou prin sită.

Pasta este trecută apoi printr-un săculeţ de tifon dublu sau de pânză, udat înainte cu apă şi stors.

Aceasta se presează cu mâna, până când trece toată pulpa.

In sămânţă trebuie să rămână ţepii. Pulpa stre­curată se cântăreşte.

Pentru 1 kg pastă se pune 1 kg zahăr. Aceste componente se pun într-o cratiţă smăl­ţuită de 8-10 1 şi se aşează pe foc, cu ţiglă sub ea.

Se fierbe amestecând din când în când până scade circa 40% din cantitate şi pasta este suficient de îngroşată, în această stare marmelada fierbe cu stropi mari, care se ridică din loc în loc.

In acest moment se pune zahă­rul, care va subţia pasta, şi se mai fierbe 40 minute după ce a început să dea în clocote.

Nu trebuie oprită din fiert pentru că marmelada se închide la culoare.

Se pune fierbinte în borcane şi se lasă să se răcească până a doua zi, ca să prindă crustă.

Borcanele se intro­duc în cuptorul bine încălzit, nelegate.

Focul se stinge imediat şi se închide uşa cuptorului, ca marmelada să se usuce bine deasupra până a doua zi.

După ce s-au răcit, borcanele se leagă cu celofan.

 

Pofta buna! 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.