Mancare de peture

Printeaza

Mancare de peture din: faina, lapte, oua, sare, peture, ulei, telemea de oaie.

Peturele sunt un fel de mâncare a aromânilor dobrogeni, un fel de paste tradiţionale. In tre­cut, foile de peture se uscau la soare. Astăzi, în magazinele constănţene, poţi găsi peture fabricate industrial. Poţi pregăti peturele şi de post, cu ulei şi cu apă şi le poţi folosi la ciorbe de zarzavat.

Ingrediente:Mancare_de_peture

  • 1 kg făină
  • 300 ml lapte
  • 3 ouă
  • un vârf de cuţit de sare

Pentru mâncare:

  • 400 g peture
  • 1 – 2 linguri ulei
  • 400 g brânză telemea de oaie

 

Mod de preparare:

Pui făina într-un castron, iar la mij­loc faci o adâncitură, în care torni câte puţin lapte călduţ. Adaugi ouăle, unul câte unul. Frămânţi bine aluatul. Dacă este prea moa­le, mai adaugi făină, dacă este prea tare, mai adaugi puţin lap­te. Trebuie să îţi iasă un aluat ca pentru tăiţei. împărţi aluatul în 7-8 bucăţi şi îl laşi să se odihnească timp de 30 de minute. întinzi cu sucitorul foi subţiri, pe care le laşi la zvântat timp de 1 oră.

Tai apoi cu cuţitul bucăţi mari de foaie, pe care le pui în tăvi la uscat (cu focul dat mic şi cu uşa deschisă). Scoţi tăvile din cuptor şi sfărâmi foile în bucăţi de 4-5 cm. Poţi păstra foile în cutii de carton sau în pungi de plastic, la loc uscat. Pui la fiert 1 I de apă, iar când dă în clocot, pui peturele (pastele) şi 1-2 linguri de ulei.

Laşi să fiarbă timp de 2-3 mi­nute, nu mai mult! Scurgi peturele de apă, adaugi peste ele brânza rasă şi le laşi să stea timp de 10 minute acoperite, apoi le serveşti la masă. Este o mâncare lejeră, uşor de preparat, pe care o poţi consuma la orice oră din zi

 

Mancare de peture

Mancare_de_peture

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.