Legume şi fructe periculoase: care conţin cele mai mari cantităţi de pesticide

Printeaza

Legume şi fructe periculoase: care conţin cele mai mari cantităţi de pesticide Analize recente efectuate pe fructe şi legume din supermarket au scos la iveală o concluzie îngrijorătoare: conţin pesticide, chimicale asociate cu probleme de creştere la copii, cu riscul de cancer şi de tulburări hormonale. Informaţiile au fost date publicităţii de organizaţia Environmental Working Group (EWG), care a întocmit o listă cu legume şi fructe periculoase.

Pe lista fructelor şi legumelor care conţin cele mai mari cantităţi de pesticide se află: merele, citricele, piersicile, nectarinele, strugurii, roşiile, ardeii, mazărea, spanacul, ţelina. Folosind informaţiile puse la dispoziţie de Departamentul american al agriculturii, referitoare la urmele de pesticide depistate în 48 de fructe şi legume, EWG a publicat Ghidul anual al fructelor şi legumelor ce conţin pesticide.

Fructe periculoase: merele – în topul clasamentului

Reziduuri de pesticide au fost depistate în cazul a două treimi din fructele şi legumele testate, merele fiind în fruntea clasamentului pentru al cincilea an consecutiv. „Premiza este că oamenii nu vor să mănânce pesticide împreună cu fructe şi legume. De aceea continuăm să le spunem cumpărătorilor despre produsele chimice folosite în agricultură şi care apar în fructe şi legume, pentru a le da posibilitatea să mănânce sănătos”, declară Ken Cook, preşedintele şi cofondatorul EWG, pentru huffingtonpost.com. Cei care critică organizaţia neguvernamentală EWG se tem că lista  fructelor şi legumelor contaminate va determina consumatorii să nu mai cumpere aceste produse. „Noi vă spunem să mâncaţi fructe şi legume, dar, ştiind care sunt cele care au o concentraţie mai mare de pesticide, puteţi opta pentru variantele organice, dacă sunt disponibile sau vi le permiteţi sau puteţi să folosiţi lista produselor curate”, explică Sonya Lunder, analist în cadrul EWG.

Mărul ocupă prima poziţie în clasamentul fructelor şi legumelor cu cea mai mare concentraţie de pesticide. Aproape toate mostrele (99%) conţineau cel puţin un tip de pesticide. Piersica: cel puţin un tip de pesticide a fost identificat în 98% din piersicile supuse testelor. Nectarinele: 97% din toate exemplarele de nectarine importate în SUA şi analizate de EWG conţineau cel puţin un tip de pesticid. Roşiile Cherry conţin 13 tipuri diferite de pesticide. Strugurii: o singură boabă de strugure conţine 15 pesticide. Ardeii: 15 pesticide au fost depistate într-un singur gogoşar. Mazărea: o singură mostră conţine 13 tipuri diferite de pesticide. Cartofii: un cartof obişnuit conţine o cantitate de pesticide mai mare decât oricare alt produs testat. Spanacul conţine 12 tipuri de pesticide. Ţelina: nu mai puţin de 15 tipuri de pesticide au fost descoperite în compoziţia ţelinei.

Legume şi fructe periculoase în România

Conform unui raport realizat de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, peste 26% dintre fructele şi legumele din România conţin reziduuri de pesticide.

Grepfrutul este unul dintre cele mai contaminate fructe din magazinele româneşti. Majoritatea citricelor importante în România provin din Turcia, ţară recunoscută pentru folosirea pesticidelor în agricultură. În proporţie de 83%, acest fruct este recoltat în Turcia şi poate conţine între 2 şi 5 substanţe toxice diferite. Mandarinele sunt şi ele importate din aceeaşi zonă în proporţie de 89% şi conţin între 2 şi 5 pesticide. Acelaşi număr de pesticide au fost descoperite şi în portocale. Nu în ultimul rând, lămâile, care sunt importate în proporţie de 90% din aceeaşi zonă, sunt tratate similar, cu 2-5 pesticide.

Merele, deşi provenienţa lor este locală în proporţie de 58%, sunt tratate şi ele cu substanţe chimice, numărul acestora variind între 2 şi 7.

Din categoria legumelor, roşiile sunt unele dintre cele mai contaminate alimente. În sezonul rece, acestea sunt importate din Turcia în proporţie de peste 70% şi sunt tratate cu 2-5 compuşi chimici. Salata verde, de obicei iarna tot important din Turcia, nu este nici ea scutită de tratamentul cu 3-4 pesticide.

Legume şi fructe periculoase: riscurile pesticidelor

Consumul de pesticide poate duce la apariţia cancerului, a bolilor nervoase şi poate avea efecte asupra sistemului imunitar, provocând probleme sexuale şi de reproducere. În cazul femeilor însărcinate, cercetătorii americani de la Universitatea California din San Francisco au descoperit că pesticidele cresc activitatea genei asociate şi cu greutatea redusă a bebeluşilor la naştere. O a doua genă cu activitate sporită a fost semnalată în rândul femeilor care suferă de o inexplicabilă infertilitate.

Pesticidele sunt substanţe chimice folosite împotriva bolilor şi dăunătorilor în agricultură. Aceste substanţe sunt folosite de foarte mult timp, unele fiind produse naturale (sulf). Datorită creşterii agriculturii şi datorită adaptării dăunătorilor la substanţele deja existente a fost nevoie de noi substanţe şi astfel după 1944 s-a dezvoltat industria pesticidelor de sinteză. Acestea reprezintă o sursă de risc toxic datorită remanenţei în sol, plante şi în organism. După domeniul de acţiune, pesticidele pot fi: erbicide, fungicide, insecticide, acaricide, nematocide, rodenticide etc. Multe pesticide nu pot fi degradate biologic şi se acumulează la nivelul ficatului sau la nivelul ţesuturilor adipoase şi pot produce intoxicaţii grave în momentul în care o persoană slăbeşte să zicem 20-30 kg/3-4 luni, pentru că acestea sunt eliberate în organism.

Legume şi fructe periculoase: cum limităm cantitatea de pesticide

Mulţi poluanţi şi pesticide care rămân pe suprafaţa alimentelor sunt lipofile. Simpla spălare cu apă nu le va îndepărta, spun specialiştii. O soluţie pentru a îndepărta pesticidele de pe coaja vegetalelor este bicarbonatul de sodiu. Puneţi fructele şi legumele într-un castron cu apă în care adăugat o linguriţă de bicarbonat de sodiu. Lăsaţi-le câteva minute şi apoi clătiţi sub jet puternic de apă. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit şi la curăţarea frigiderului, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute.

Pentru copii, în special, nutriţioniştii ne sfătuiesc să alegem fructe şi legume ecologice sau din surse unde care ştim că nu se folosesc pesticide.

 

Articol preluat de aici.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.