Jambon
PrinteazaJambon din: picior de porc, sare, silitra, zahar.
- 1 picior de porc (din faţă sau din spate)
- sare
- silitră
- zahăr
Mod de preparare:
Cureţi grăsimea de pe pulpa porcului, iar carnea o zvânţi la rece 3-4 zile. O pui apoi într-un vas de lemn şi peste ea torni o saramură pregătită astfel: la 10 1 de apă – 700 g sare mare, 30 g silitră, 300 g zahăr.
Fierbi saramura, o strecori şi o pui călduţă peste carnea care a fost sărată în prealabil cu acelaşi amestec.
Ţii carnea la rece, în vasul de lemn 6-7 zile înainte de a turna apa sărată peste ea. Acoperi carnea cu apă sărată, pui deasupra o greutate, o întorci des, iar după 3 săptămâni o scoţi, o zvânţi la aer rece şi o pui la fum rece timp de 2-3 zile.
Serveşti jambonul la gustarea de dinaintea mesei ca aperitiv sau ca un fel de mâncare (când e servit cu legume sau brânzeturi).
Pofta buna!