Ingrijirea si controlul vinului

Printeaza

Ingrijirea si controlul vinului. Vinul nou trebuie supravegheat cu o atenţie continuă pentru a evita numeroase posibile alterări, cum ar fi tulburările, defectele şi bolile.

Umplerea şi golirea

Butoiul în care se ţine vinul trebuie să fie mereu plin sau, în qrice caz, protejat de oxidări, care ar putea provoca oţetirea şi tulburarea vinului.

Cu toată atenţia, o cantitate mică de aer va reuşi să pătrundă, deoarece conţinutul butoiului poate scădea uşor în volum, atât din cauza evaporării, cât şi ca efect al scăderilor de temperatură sezoniere.

Această prezenţă moderată de aer nu este însă nocivă ci, dimpotrivă, are efecte pozitive asupra maturării vinului.

Datorită faptului că în butoaie rămâne un spaţiu liber, care se ocupă cu aer trebuie să se recurgă la umpleri, adică să se înlocuiască vinul evaporat.

Pentru umplere se poate folosi acelaşi vin sau unul de o calitate superioară, păstrat special într-o damigeană sau în butoaie mici.

Umplerea se va face de două ori pe săptămână până în primăvara următoare. Dacă lemnul butoiului este bine impregnat, este de ajuns acesta să se completeze o dată pe săptămână.

Pentru a controla nivelul vinului, prin vrană se introduce un cilindru special transparent (de sticlă sau plastic) care conţine vin, denumit chiar dop de umplere.

Vara, însă, căldura provoacă dilatarea vinului, care se revarsă din butoi şi se acreşte foarte rapid, formând un teren de cultură excelent pentru diferite specii bacteriene, care se răspândesc cu uşurinţă în tot vinul.

Prin urmare, trebuie să efectuaţi o serie de goliri, eliminând vinul în exces care tinde să iasă din butoi şi udând mereu butoiul la exterior.

Pentru a preveni sau a opri măcar aceste inconveniente, în pivniţă trebuie menţinută o umiditate de 90-95% şi o temperatură între 10 şi 15 C.

 

Ingrijirea si controlul vinului

Ingrijirea si controlul vinului

 

 

 

 

 

 

 

Savurati!

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.