Gubbeen

Printeaza

Gubbeen

GubbeenProducţia de brânzeturi nobile a Irlandei a început să atragă atenţia relativ recent, înregistrând însă o evoluţie uimitoare.

Producţia se află în mare parte în mâinile unor mici fabricanţi artizanali, printre care se numără şi familia Ferguson, a cărei brânză Gubbeen este un exemplu de primă clasă.

Numele brânzei este derivatul unui cuvânt celtic, care înseamnă „o gură mică” sau „o îmbucătură mică”, sugerând astfel că brânza este atât de bună, încât este suficient să mănânci o cantitate mică.

Gubbeen este produsă în localitatea Schull, situată în vestul comitatului Cork, din lapte de vacă. Are o coajă spălată, iar în interior o textură delicată, de culoare galbenă. Deşi nu se lasă la maturat decât două-trei săptămâni, are un gust delicat, care variază în funcţie de perioada din an în care a fost produsă. Brânza produsă iarna are o textură mai uscată şi este mai tare, în timp ce brânza produsă primăvara este mai cremoasă şi pare a se topi în gură.

Se vinde în roţi cu o greutate de 1 kg. Caracteristică acestei brânze este coaja zbârcită, care capătă un miros fin de fân.

Există şi un sortiment afumat, produs prin tradiţionala metodă de afumare cu lemn de stejar. Brânza Gubbeen afumată este îmbrăcată în ceară şi are o vechime de trei luni.

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.