Gratar (reteta generala)

Printeaza

Gratar

Specialităţile de carne pentru fript pe grătar sunt mai fragede decât cele fripte la cuptor, dar cele fripte pe grătar Gratar (reteta generala)trebuie servite imediat ce sunt luate de pe grătar, punându-se pe un platou sau o farfurie bine încălzită, altfel friptura se răceşte şi se întăreşte.

Carnea se curăţă de pieliţe şi de vene şi se curăţă cu un cuţit, răzându-se suprafaţa. Carnea, tăiată în felii nu prea groase, se bate cu ciocanul, pentru aplatizare. Se condimentează, după gust şi se toarnă ulei deasupra. Se frământă cu mâna şi se ţine un timp la rece până a fi pusă pe grătar.

Dacă se frige carnea pe grătar încins cu cărbuni, aceştia trebuie să fie bine arşi, ca să nu mai emane fum; se aşază grătarul, bine curăţat de arsuri, deasupra cărbunilor şi, după ce s-a încins bine, se şterge pe uscat, se unge cu ulei sau cu o bucată de costiţă în care se înfige o furculiţă.

Se aşază carnea pe grătar şi se lasă să se frigă până este pătrunsă. Nu se întoarce pe cealaltă parte până nu se va forma o crustă in rumenă pe partea de dedesubt (aceasta va împiedica scurgerea sucului din friptură). Apoi friptura se întoarce pe partea cealaltă.

Când este gata, friptura nu se ţine pe grătar, fiindcă se usucă. Ea trebuie servită imediat, altfel se întăreşte, pierdie suc, savoare şi aromă. Se serveşte cu diferite garnituri dle jume, murături, salate etc.

Fripturile slabe sau cele din carne de vacă se ung cu unt, pe feliile de friptură, se pune câte o bucată, de 20-30 g, unt condimentat (100 g unt moale se amestecă cu o lingură de pătrunjel verde tocat mărunt, o lingură de zeamă de mâie, piper şi sare).

Grătarul cu cărbuni poate fi înlocuit cu grătare speciale, care se încing pe aragaz sau pe orice altă sursă de căldură.

Aceste grătare trebuie spălate bine după fiecare intrebuinţare, altfel ele se încarcă de arsură şi înnegresc friptura următoare.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.