Gorgonzola

Printeaza

Gorgonzola

GorgonzolaExcelenta brânză italiană Gorgonzola a început să fie produsă încă din secolul IX, după ce s-a descoperit întâmplător, că pe o bucată de brânză albă, depozitată într-o pivniţă umedă si răcoroasă, apare un mucegai albastru, datorită căruia brânză capătă un gust unic.

Gorgonzola poate varia ca gust, în funcţie de perioada de învechire, înainte de a fi pusă în vânzare.

Se fabrică din lapte pasteurizat de vacă, la care i se adaugă o cultură de Penicillium giaucum (deji unii producători recurg în prezent la Penicillium roqueforti, folosit la fabricarea altor brânzeturi cu mucegai).

Gorgonzola provine din Lombardia, din împrejurimile oraşului Milano, unde un sat cu acelaşi nume pretinde, mai mult sau mai puţin convingător, că i-ar fi împrumutat numele.

Se vinde învelită în folie si devine după un timp optim de maturare de aproximativ patru luni, o brânză extraordinar de cremoasâ, în interior de coloare galben pal, cu nervuri albâstre de mucegai.

După o perioadă mai lungă de maturare, brânză devine uscată, căpătând o consistenţă nisipoasă, neplăcută.

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.