Galaktoboureko

Printeaza

Galaktoboureko

GalaktobourekoGalaktoboureko este versiunea grecească a tartei sau plăcintei cu cremă. în traducere, numele desertului înseamnă „plăcintă de lapte”. Aceeaşi prăjitură este cunoscută în Turcia sub numele de suflu borek. Crema cu aromă de lămâie se îngroaşă cu semolina (făină de grâu arnăut), se toarnă apoi peste foi subţiri de plăcintă, unse cu unt şi aranjate într-o formă rotundă, cu pereţii scunzi.

Deasupra se aşază un alt strat de foi de aluat, care se crestează în pătrate de 10 cm sau romburi. După ce a fost coaptă şi răcită, prăjitura se serveşte în porţii separate, stropite cu sirop de zahăr aromatizat cu portocală, ouzo sau brandy grecesc. Se poate presăra şi un strat generos de zahăr pudră, înainte de servire.

Ca şi alte dulciuri din Orientul Mijlociu, la fel de consistente, nici galaktoboureko nu se mănâncă decât rareori după masă, de obicei savurându-se ca o gustare de după-amiazâ, lângă o ceaşcă de cafea tare şi dulce şi un pahar cu apă.

Acest desert revigorant se mănâncă cel mai bine în aceeaşi zi în care a fost pregătit, preferabil câtă vreme mai este cald.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.