Friptură de miel cu pesmet aromat

Printeaza

O reteta de friptura de miel cu pesmet aromat din: paine alba, usturoi, coaja de lamaie, frunze de dimbru, patrunjel, fileuri de ansoa, morcovi, ceapa, frunze de dafin, rozmarin, ulei de masline, pulpa de miel, usturoi, faina, vin alb si supa de miel.

Ingrediente:Friptură de miel cu pesmet aromat

pentru pesmetul aromat:

  • 100 g paine alba de calitate
  • 2 catei de usturoi
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 1 lingurita frunze de cimbru, tocate
  • 1 legatura mica de patrunjel, tocata
  • 3-4 fileuri de ansoa, tocate (optional)

pentru miel:

  • 5 morcovi, taiati in bucati
  • 2 cepe, taiate in bucati
  • 4 frunze de dafin
  • 1 legatura mica de rozmarin
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 pulpa mare de miel, de aproximativ 3 kg
  • 3 catei de usturoi, tocati grosier, plus o capatana, taiata pe jumatate

pentru sos:

  • 5 linguri de faina
  • 200 ml de vin alb
  • 600 ml supa de miel

 

Mod de preparare:

Se încălzeşte cuptorul la 160° C/gaz 3. Pentru miel, se pun legumele, frunzele de dafin şi câteva fire de rozmarin într-o tavă şi se stropesc cu ulei de măsline. Se străpunge uşor carnea de miel cu un cuţit şi se împănează cu usturoi şi crenguţe mici de rozmarin.

Se aşază pe patul de legume şi se stropeşte cu puţin vin. Se dă la cuptor două ore pentru friptură în sânge sau două ore şi 15 minute pentru friptură bine făcută. Se scoate din cuptor şi se transferă pe un tocător. Se acoperă cu folie de aluminiu şi se lasă la odihnit 45 de minute – o oră.

Pentru sos, se scurge aproape toată grăsimea din tavă, astfel încât să rămână doar sucurile de la carne şi legumele. Se pune tava pe foc, pentru a carameliza un pic legumele. Se adaugă cu grijă făina, amestecând, formându-se astfel un sos gros, păstos.

Se adaugă treptat vinul, iar după un minut se adaugă amestecând supa de miel. Se fierbe până se reduce la densitatea sosului dorit. Se strecoară printr-o sită, se toarnă într-o sosieră şi se păstrează cald.

Se măreşte temperatura cuptorului la 220° C/gaz 7. Pentru pesmetul aromat, se mixează toate ingredientele într-un robot de bucătărie, apoi se presară într-o tavă. Se coc 10-15 minute, până devin crocante. Se dau din nou la robot şi se răsfiră apoi cu mâna.

Se serveşte mielul tăiat felii, presărat cu pesmet, alături de sosul prezentat într-o sosiera.

Friptură de miel cu pesmet aromat

Friptură de miel cu pesmet aromat

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.