Forme de aspic

Printeaza
  • Forme de aspic

Se iau forme de mărimea şi formalul dorii (in lipsă de forme se pot folosi ceşti de cafea sau pahare), în care se toarnă un strat subţire de aspic topit şi se lasă să se răcească. Pe acest strat subţire de aspic se aplică decoruri (flori) din legume procedînd în aşa fel, încît aceste decoruri să fie în­dreptate cu faţa spre fundul formei, deoarece atunci cand mulele se răstoarnă din forme, fundul lor va apare deasupra.

Peste acest decor se toarnă din nou im strat foarte subţire de aspic, avind grijă ca aspicul să nu fie cald, pentru ca să nu-l dizolve pe cel din fundul formei, stricînd in acest fel decorul aplicat.

Se lasă din nou să se răcească, apoi se umple forma cu salată sau cu orice fel de pastă. Umplutura trebuie aşezată în aşa fel, încît pe margine şi pe deasupra să rămină un spa­ţiu, caro se umple de asemenea cu aspic.

Forma astfel umplută se lasă să se răcească şi după ce s-a întărit bine aspicul, se răstoarnă conţinutul, trocînd repede forma prin apă fierbinte.

Mulele de aspic se folosesc ca ornament la preparate din pastă, pasăre, peşte etc.

  • Forme (mule) mozaic de aspic

Se prepară la fel, cu deosebirea că pentru decor se foloseşte un amestec de ou fiert, pătrunjel verde, morcov şi gogosar roşu, toate tocate foarte mărunt, după ce în prealabil au fost spălate si scurse fiecare în parte pi’intr-un tifon.

Se amestecă bine şi se presară pe primul strat de aspic, cu care se îmbracă fundul şi pereţii formei (v. reţeta 7). Aceste muie se folosesc ca ornament la preparatele de pastă, pasăre, peşte etc.

  • Aspic pentru ornamentare

Pentru ornamentarea preparatelor cu aspic sc reco­mandă o altă metodă, mai uşoară, folosind o cantitate mai mică de aspic. Această metodă constă în ornamentarea pre­paratelor cu aspic tăiat în bucăţele de formă dorită (crutoane de aspic).

Se taie aspicul cu un cuţit cu lama ondulată in bucăţele de formă dorită, care se aplică de jur împrejurul pre­paratului. Restul de aspic se toacă foarte mărunt pe un fund de lemn, după ce mai înainte a fost stropit cu apă rece (de preferat cu vin alb).

Aspicul astfel tocat se introduce într-o pungă de pînză, prevăzută la capăt cu o pilnioară, avînd orificiul (gaura) de 1/2 cm. Cu ajutorul acestei pungi se ornează preparatul după dorinţă.

 

Forme de aspic

Forme de aspic

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.