Fondant (şerbet)

Printeaza

Fondant din: zahar, apa, glucoza.

Poate te intereseaza si:

 

Ingrediente:Fondant (şerbet)

  • 500 g zahăr
  • 500 g apă
  • 100 g glucoză sau 1 lingură de oţet

 

 

 

 

 

Mod de preparare:

Se pune zahărul la fiert împreună cu apa într-o cratiţă smălţuită. La început se ţine cratiţa pe marginea maşinii pînă se dizolvă tot zahărul. Se dă apoi la foc iute, adăugind glucoza sau oţetul. Se curăţă de spumă, iar pereţii cratiţei se şterg cu o pensulă sau cu o bucăţică de pînză curată, înmuiată bine în apă rece şi stoarsă.

Această operaţie se repetă de 2—3 ori. După circa 30 min, adică atunci cînd bulele de aer de la suprafaţa siropului încep să descrească, să dispară, se încearcă dacă fondantul este suficient de legat. Proba se poate face în mai multe feluri, şi anume:

— Se înmoaie în sirop coada unei linguri de lemn, care se introduce imediat într-un pahar cu apă rece. Se ia puţin sirop de pe coada lingurii între degetul arătător şi cel mare şi dacă se formează o bomboană puţin mai consistentă decît mierea de albine fondantul este gata.

— Se introduce coada unei linguri de lemn în sirop, se ia puţin pe degetul arătător, se răceşte puţin suflînd, apoj se strînge cu degetul mare. Dacă desfăcînd degetele siropul se întinde ca o aţă de circa 2 cm, fondantul este gata. Se încearcă de 2—3 ori.

— Se ia o sîrmă şi se formează la un capăt un inel de diametrul degetului mic. Se introduce acest inel în sirop, se scoate afară şi se suflă în el. Dacă se formează 3—4 băşicuţe la rînd, fondantul este gata. Dacă apare o singură băşi- cuţă, siropul mai trebuie fiert puţin.

Imediat ce este gata, fondantul se răstoarnă pe o placă de marmură sau într-o cratiţă smălţuită mare, se stropeşte cu puţină apă şi se lasă să se răcească. Atunci este bun de amestecat. Cu o lopăţică de lemn se strînge fondantul la un loc, adunîndu-1 de la margini spre mijloc. Această operaţie se face timp de 10—15 min, în care timp fondantul se albeşte şi se întăreşte. Se lasă să se odihnească circa 30 min, apoi se începe frămîntatul cu mîna (cîteva minute). Se păstrează în vase smălţuite.

Acest fondant se poate prelucra, colorîndu-1 şi parfu- mîndu-1 după dorinţă. Se întrebuinţează la glazuri, creme şi la prepararea şerbeturilor.

 

 

Incoming search terms:

  • reteta fondant
  • fondant reteta
  • cum se face fondantul
  • serbet de casa
  • preparare fondant
  • prepararea fondantului
  • fondant de casa
  • Cum se prepara serbrtu?
  • cum se prepara fondantul
  • elephantuy9

1 comentariu

  1. Sunt putin nedumerita

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.