Fish and chips

Printeaza

Fish and chips este considerată mâncarea naţională a britanicilor.

Intr-adevăr, peştele cu cartofi prăjiţi a devenit un adevărat simbol naţional încă din perioada victoriană, câştigându-şi popularitatea datorită faptului că se putea lua la pachet.

Cu toate că britanicii au experimentat în perioada de după război şi gusturi mai exotice, aceasta a rămas o mâncare foarte populară, ieftină şi gustoasă.

Povestea a început într-un magazin deschis în cartierul londonez East End de un anume Joseph Mălin, în anul 1860. Se pare că el a fost primul care a avut ideea de a servi împreună peştele prăjit şi cartofii tăiaţi bastonaşe şi prăjiţi în baie de ulei, o invenţie belgiană la origine.

Al doilea magazin în care s-a vândut peşte cu cartofi prăjiţi a fost deschis trei ani mai târziu de John Lees în piaţa din Mossley, comitatul Lancashire.

Astfel, încetul cu încetul, peştele cu cartofi prăjiţi a devenit o mâncare de bază pe tot cuprinsul Angliei.

Pentru reuşita acestui fel de mâncare este necesar ca peştele să fie proaspăt şi să fie prăjit în ulei vegetal nehidrogenat, iar cartofii să fie tăiaţi cu mâna şi prăjiţi de două ori pentru a-i face crocanţi pe dinafară, dar pufoşi pe dinăuntru.

Din păcate, toate soiurile de peşte folosite odinioară pentru această mâncare – codul, egrefinul şi plătica – se află azi pe lista speciilor pe cale de dispariţie.

 

Fish and chips

Fish and chips

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.