Filtrarea vinului

Printeaza

Prin filtrare, tulburarea se elimină destul de rapid, însă nu întotdeauna cu un efect de durată.

Vinul se trece printr-un filtru, care desfăşoară o acţiune de cernere – reţine, aşa cum este de aşteptat, corpusculii cu un diametru mai mare decât orificiile sale, reţine particulele – chiar şi cele foarte mici – cu o sarcină electrică diferită de cea a filtrului.

Pentru suprafaţa filtrantă sunt folosite celuloza, sub formă de pânză, bumbac sau pastă, făina fosilă, care este un praf alb foarte fin provenit din scheletul algelor microscopice, şi perlitul, un praf obţinut din măcinarea rocilor de origine vulcanică.

In tehnologia modernă sunt folosite filtrul rotativ cu vid, folosit în special pentru musturi, filtrarea tangenţială şi ultra-filtrarea, toate acestea fiind nişte tehnici foarte eficiente.

Filtrarea poate fi mai mult sau mai puţin rapidă.

In funcţie de fineţea acţiunii filtrante şi de scopul filtrării, poate fi vorba despre o filtrare de subţiere, aplicată mustului şi vinului tânăr, despre o filtrare de limpezire ce are ca scop producerea unui vin mai strălucitor după ce a fost limpezit deja, şi despre o filtrare sterilizantă dacă se doreşte sterilizarea unui vin ce a depăşit faza anterioară de filtrare.

Aceasta din urmă se efectuează pentru vinurile care mai conţin reziduuri de zahăr şi se doreşte să se menţină dulci, această filtrare elimină drojdiile care provoacă fermentaţia, care ar transforma zahărul în alcool.

Centrifugarea este folosită în special pentru a separa reziduurile de drojdie, dar în general se efectuează mai mult pentru must decât pentru vin.

In cele din urmă trebuie să amintim pasteurizarea, care neutralizează sau elimină complet microorganismele.

Adus la o temperatură de 75-80′ C timp de circa 15 secunde, vinul este îmbuteliat cald, la 50-60″C, astfel încât căldura să sterilizeze şi sticla.

Se poate pasteuriza şi vinul îmbuteliat, aşa cum se procedează de obicei cu anumite vinuri spumoase, supuse la temperaturi de 40-42’C pentru o perioadă care variază între 2 şi 72 de ore.

 

Filtrarea vinului

Filtrarea vinului

 

 

 

 

 

Savurati!

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.