Fazan rece

Printeaza

Fazan rece

Ingrediente:Fazan rece

  • 1 fazan fript
  • 150 g vin
  • puţină untură pentru uns tava
  • 5 linguri aspic
  • 200 g ficat (gîscă, găină)
  • sare
  • piper
  • 10 linguri sos de coacăze

Mod de preparare:

Alegem un fazan gras, frumos. îl cu­răţăm fără să-1 opărim. Ii tăiem gîtul cu cap cu tot, aripile şi coada. După ce îl curăţăm, îl pîrlim puţin, dăm sare şi piper pe dinăuntru şi pe dinafară. Tă­iem felii de slănină şi învelim cu ele pieptul fazanului. Aşezăm pasărea într-o tavă unsă cu puţină untură şi o dăm la cuptor, adăugind vin. Din cînd în cînd turnăm cîte puţină apă sau zeamă de carne, ca să nu se ardă sosul.

După ce s-a fript fazanul, îl lăsăm să se răcească.

In acest timp luăm o farfurie lungă. Pregătim o canapea de mămăligă sau de griş tare ca un fel de soclu, lung de 25 cm, lat de 8 cm şi înalt de 5-6 cm (un paralelipiped). învelim canapeaua pe toate feţele cu hîrtie de staniol şi o lipim de farfurie cu puţină cocă moale. Punem la început într-un loc cald, ca să se usuce coca. După aceea ducem farfuria la rece.

Tăiem fazanul rece ca şi curcanul, adi­că îi desfacem picioarele, îi tăiem în fe­lii subţiri pieptul, iar spinarea o împăr­ţim în bucăţi. Apoi aranjăm capul, ari­pile şi coada pe canapea. Prindem capul cu o bucăţică de sîrmă, să stea ca la pasărea vie. Aşezăm pe de lături aripile prinse tot cu sîrmă. La fel procedăm şi cu coada (sau înfigem în ea un cui sub­ţire, care se fixează cu vîrful în cana­pea).

După aceea aşezăm pe canapea bu­căţile de spinare, una lîngă alta, picioa­rele şi pieptul în felii, reconstituind for­ma naturală a păsării. Presărăm fazanul cu bucăţele de aspic şi garnisim farfuria cu crutoane de aspic în jurul canapelei Deasupra putem unge cu o pană bucăţile de piept cu aspic topit.

Cînd începem să aşezăm una peste alta bucăţile de fazan pe canapea, le putem unge cu piure de ficat de gîscă sau de găină ca să stea lipite. Piureul nu trebuie să se vadă, pentru ca pasărea să pară. întreagă. Ultimul strat de piure trebuie să fie acoperit de bucăţi de pasăre. Pu­tem garnisi şi deasupra cu piure de ficat, folosind un cornet. Fazanul se serveşte cu sos de coacăze şi diferite salate.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.